Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Арх. Любомир Станиславов: България ще има крупен автомобилен инвеститор

Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Automotive Cluster Bulgaria, Светът е бизнес, 21.10.2019

21:00 | 21 октомври 2019
Обновен: 08:34 | 4 юни 2020
Арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Automotive Cluster Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е с най-бързоразвиващата се автомобилна индустрия в Източна Европа по данни на Eurostat. Това каза в студиото на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков изпълнителният директор на Automotive Cluster Bulgaria архитект Любомир Станиславов.

Той допълни, че на практика България е победител в надпреварата за нов завод на Volkswagen по първоначалното задание на концерна. Станиславов бе категоричен, че независимо от крайния изход на надпреварата, "Кремиковци" ще се развива като нова индустриална зона с крупен инвеститор в автомобилостроенето до 1-2 години.

"България от ден първи е най-добрата възможност за нов завод на Volkswagen в Източна Европа. Битката не е спечелена окончателно. Появи се алтернативно предложение от Турция за друг завод и това явно е било достатъчно изкушаващо, за да може мениджмънтът на Volkswagen да разгледа тази възможност. Оригиналният проект бе спечелен от България. В момента за Турция се говореше за завод за големи седани, което е различен проект с отделен капацитет", коментира архитект Станиславов.

"Volkswagen не е затворена книга. Всички тези усилия, които се положиха в последната една година, ще доведат до резултат, без да се ангажираме все още с това какъв би могъл да бъде той".

"На първо място сред позитивите е трупането на опит от преговорите с компания от такъв ранг. Volkswagen сама по себе си е една мини държава - те имат 680 000 мини служители", подчерта архитект Станиславов.

"Започнахме да получаваме поредица от обаждания от Tier 1 доставчици, т.е. такива от първо ниво, за които доскоро България не е била хипотетична възможност".

Гостът уточни, че този тип компании доставят директно готови възли агрегати на автопроизводителите, например такава компания е Bosh.

"Автомобилната индустрия в България категорично е надминала 10% от икономиката на страната и считаме, че нейното развитие ще продължи да бъде все така положително".

Любомир Станиславов отбеляза, че през тази година България е изпреварила държави като Сърбия и Словения въпреки липсата на голям инвеститор.

Гостът направи и важния извод, че нивото на политико-икономически риск в България е изключително ниско за разлика от това на Турция.

"Минималният период, в който би трябвало да функционира един такъв завод, е 40 години. Държавната помощ не е от съществено значение, защото ако това беше водещият фактор, заводът вече щеше да е открит в Турция".