Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Интересите на Европа и САЩ се пресичат в Иран и Южна Америка

Д-р Искрен Иванов, политолог, Светът е бизнес, 04.10.2019

21:00 | 4 октомври 2019
Д-р Искрен Иванов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Искрен Иванов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не смятам, че отношенията между Европа и САЩ ще бъдат толкова пълномащабни, както войната Китай и САЩ. Сблъсъкът САЩ-Китай има съвсем други измерения. САЩ и ЕС рано или късно ще се споразумеят. Въпреки това има два ключови региона, които се подценяват. Първият е Южна Америка, където интересите на Европа и САЩ се пресичат. Втория регион е Иран. Това мнение изрази д-р Искрен Иванов, политолог, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Новите наложени мита от САЩ към Европа са част от дългосрочната политика на Доналд Тръмп, в която той възприема ЕС като изцяло зависим от Китай. След като ЕС задълбочи своето икономическо сътрудничество с Китай, това накара американската администрация да подходи малко по-критично в отношенията с европейските си съюзници".

"Очаквам контрамерки от ЕС, като инициаторът ще бъде именно Франция. Тя е една от най-силно засегнатите държави в тази посока", отбеляза гостът.

"Нанси Пелоси постоянно атакува Тръмп. От друга страна стои Мич Макконъл, който досега твърдо подкрепяше Тръмп, но започна да променя своите нагласи. Ако едната камара започне процедура по импийчмънт, Сенатът няма да има избор, освен да придвижи процедурата по-нататък. Уволнението на Джон Болтън преля чашата и накара много републиканци да оттеглят подкрепата си от Доналд Тръмп".

Относно процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп политологът уточни, че според него първият сценарий е процедурата да достигне до почти завършен вид.

"Вторият е импийчмънтът да се размине. Веднъж влязъл в политическата риторика, импийчмънтът ще се превърне в наратив, който ще се повтаря. Реален импийчмънт означава трайна следа върху цялата Републиканска партия. Ако нещата тръгнат в посока твърд импийчмънт, Тръмп ще бъде принуден да подаде сам оставка", изтъкна той.

Вижте целия разговор във видеото.