Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ако атаката срещу Spark продължи, може да пострада над половината му автопарк

Стефан Спасов, Country manager на SPARK за България и CFO на международната група SPARK Technologies UAB, Светът е бизнес, 03.10.2019

21:00 | 3 октомври 2019
Стефан Спасов, изпълнителен директор на Spark, Светът е бизнес. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Стефан Спасов, изпълнителен директор на Spark, Светът е бизнес. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За по-малко от седмица 15 автомобила на Spark са били обект на вандализъм. Интензитетът на атаките бе засилен вчера, когато бяха атакувани седем от автомобилите. По всичко личи, че посегателството е добре организирано. Не просто счупени стъкла, а откраднати ключове с цел най-вероятно да бъдат блокирани автомобилите. Това разкри Стефан Спасов, Country manager на SPARK за България и CFO на международната група SPARK Technologies UAB, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"От гледна точка на потребители в момента имаме над 50 000 клиенти в София. В световен мащаб скоро ще бъдат 100 000", посочи Стефан Спасов.

"Ние сме компания, която цели масовост на услугата. По тази причина не можем да си позволим да оперираме с много високи маржини. Причината да потърсим тази обществена подкрепа в момента е, че бяхме силно обезпокоени от факта, че ако атаката продължи още една-две седмици, повече от половината ни автопарк може да бъде тотално засегнат".

Спасов обясни, че след първата атака преди една година не е потърсена публичност, но от компанията вярват, че този път полицията ще си свърши работа.

От думите на изпълнителния директор на Spark стана ясно, че плановете за по-нататъшно развитие на компанията у нас са мащабни.

"В световен мащаб в момента оперираме на три европейски пазара - България, Литва, Румъния. Целим се към още един европейски пазар за следващата половин година. Автопаркът ни разполага с над 500 автомобила", подчерта Стефан Спасов.

"Нашият маркетинг е силно таргетиран. Използваме само дигитален маркетинг и смятам, че го имплементираме по ефективен начин. Най-много от всичко вярваме в споделената икономика.  При естествен ръст София може да поеме и повече от 10 000 автомобила".

Гостът коментира и идеята на автономните коли, като определи, че тя е приложима напред в бъдещето, но засега намеренията на Spark се свеждат до прилагане на самата услуга.