Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Радев: Мониторинговият механизъм трябва да отпадне

Светът е бизнес, 11.03.2016

22:29 | 11 март 2016
Автор: Кирил Петков
Емил Радев, евродепутат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Емил Радев, евродепутат. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Националният интерес на България диктува, че мониторинговият механизъм трябва да отпадне, защото виждаме, че когато съществува се използва за вътрешно политически, а и за външнополитически цели.  Това каза евродепутатът Емил Радев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. Във вътрешнополитически план се използва, за да се хвърлят обвинения, а във външнополитически - да не ни приемат в Шенген. 

"Мониторинговият доклад в този си вид, какъвто е за България и Румъния, вече изпълни функциите, заради които беше въведен. Основните забележки от страна на нашите европейски партньори, които бяха направени при приемането ни в ЕС, вече са отстранени. От тук нататък България и Румъния трябва да бъдат пълноправни членки на ЕС".

Отмяната на този механизъм няма по никакъв начин начин да се отрази на практиката европейските партньори да посочват на България, когато греши, каза още Радев. "А когато имаме нужда от външна подкрепа, в ЕК функционира Служба за структурни реформи, която е направена, за да подпомага държавите с експерти". 

"Смятам, че още преди четири години сме изпълнили всички изисквания, за да бъдем приети в Шенген", каза евродепутатът.  

"Ако се приеме така, че новата гранична полиция и брегова охрана приоритетно ще охранява Шенгенските граници, в един момент страни като България, Румъния и Хърватия ще се окажат буферна зона между Турция, Сърбия, Македония и страните членки на Шенгенското пространство". 

По думите на Радев, обратна страна на показните реформи на съдебната система в Румъния, са отрицателни ефекти, като замръзване на държавната администрация. Това е усложнило значително процеса по усвояване на еврофондовете в северната ни съседка. "Резултатът е 10% по-слабо усвояване на европейски пари в сравнени е с България. Това започна да блокира и бизнеса".

Практиките в България и Румъния „не са розови, но не са розови и във всички останали държави на ЕС“, защото преди две години ЕК направи едно изследване на нивата на корупция на държавите членки. Там България беше в средата на таблицата – на 13 място, със около 75% усещане за корупция в населението. На първо място беше Гърция – с 99%, Италия на второ място с 98%. Но там няма мониторингов механизъм", каза Радев. 

За мигрантската криза и бежанците Радев каза, че все повече държави "изоставят либералния подход, спрямо мигрантите, защото видяхме, че това, което Европа води като политика през последните 3-4 години, за съжаление, не води до добри резултати, а до наводняване на Европа с милиони икономически мигранти. Сега виждаме, че при затварянето на балканския маршрут, страните, които са във Вишеградската четворка, се обявиха за затваряне на външните граници, включително на България. Германия остана сама".

Това, което стана при споразумението между ЕС и Турция бе, че "на практика Турция успя да извие ръцете на Европа, но финансирането на лагерите в Турция е все пак по-доброто решение за Европа, защото виждаме, че разходите за мигранти, когато влязат в ЕС са много по-големи", каза още юристът.

Чуйте още: