Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Външна криза няма да прекрати ръста на заплатите у нас

Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика, Светът е бизнес, 28.08.2019

21:00 | 28 август 2019
Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вероятно следваща външна криза или неблагоприятно развитие на международната сцена няма да промени тенденцията за натиск върху разходите за труд или повишаване на възнагражденията у нас. В отворената европейска икономика, с отворен достъп до пазара на труда във всички страни, ще продължи тенденцията за сближаване. Това каза Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира ревизираната нагоре прогноза на Българската народна банка за ръст на брутния вътрешен продукт на България през 2019 г. (от 3,6 на 3,7%).

Безспорно в момента в България действат няколко фактора, които предполагат краткосрочно по-висок от очаквания растеж – увеличение на вътрешните инвестиции, намаляване на безработицата, ръст на потреблението, посочи Богданов. Всичко това не е толкова успокоително с оглед на тенденциите извън страната и политическите сътресения в Европа от последните няколко дни, добави той.

„Вече има доста налични данни за притеснителни тенденции във водещите икономики“.

[related_articles]

Според икономиста България няма как да избегне външния шок при следващо влошаване на конюнктурата в световната икономика, тъй като икономиката ѝ е доста отворена, подобно на тези на почти всички страни в Централна и Източна Европа.

„Няма как рецесия в глобалната икономика, дори само в Германия и Италия, да не се отрази на българския износ, оттам и на всички останали сектори“.

За намаляване на отражението на външните фактори е необходима дългосрочна промяна, която се изразява в навлизането на нови производители или създаването с вътрешен ресурс на нови производствени мощности, които да разширят капацитета на българската икономика, включително в нови пазарни ниши, смята експертът.