Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ако Турция искаше мирно решение в Кипър, можеше да изтегли войските си

Димитрис Силурис, председател на Камарата на представителите на Република Кипър, Светът е бизнес, 01.08.2019

20:30 | 1 август 2019
Димитрис Силурис, председател на Камарата на представителите на Република Кипър /парламент/. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитрис Силурис, председател на Камарата на представителите на Република Кипър /парламент/. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целта не е да се налагат санкции на Турция заради газовите сондажи в Кипър, а да приложим международните морски закони. Бихме искали да се възползваме от нашите природни богатства - като природния газ в изключителната икономическа зона, в полза на всички кипърци и европейци, както и да разрешим генерално кипърския въпрос. Ако Турция искаше да постигне мирно решение в Кипър, можеше да изтегли войските и заселниците си, и съм сигурен, че гръцките и турските кипърци ще постигнат консенсус в контекста на европейските принципи. Това заяви Димитрис Силурис, председател на Камарата на представителите на Република Кипър, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Гостът взе отношение по основната в интервюто тема за газовите сондажи на Турция в изключителната икономическа зона в Кипър, споменавайки следното:

"За нас това не е изненадващо предвид отношението на Турция от много години насам. Турция навлезе в Кипър през 1974 г. и окупира почти 40% от нашата територия. Тя създаде бежанци в собствената ни страна - доведе заселници от Турция. Те разрушиха църквите ни. Турция контролира турските кипърци чрез експанзионистичната си политика. Тя не се интересува от тях, а ги използва, за да създаде база и да контролира Източното Средиземноморие".

[related_articles]

Димитрис Силурис се обяви категорично против двойните стандарти:

Няма как да има санкции срещу Русия за Крим и да подминем случващото се в други европейски държави като Кипър от страна на Турция, казва той, осъзнавайки, че България е в трудна позиция по отношение на позицията си спрямо Турция, но все пак счита, че трябва да гледаме на тези проблеми като европейци, в противен случай всяка страна ще работи сама за себе си.

[related_articles]

Открихме огромни залежи между Израел, Кипър, Египет и Ливан. Бихме искали Турция да постигне същото съгласие с Кипър. В Кипър въпросът не е коя институция ще използваме. Проблемът в Кипър е турското нашествие, отбеляза той.

Българо-кипърските отношения

"Отношенията между България и Кипър отдавна са много добри. Кипър може да бъде база за България за Средиземноморския регион, а България може да бъде база за Кипър за работа в сферата на Източните Балкани".

Парламентарната дипломация в изграждането на двустранните ни отношения днес - това е разковничето, подчерта Димитрис Силурис, пояснявайки, че парламентите ни могат да подсилят дипломацията и политическите взаимоотношения и сътрудничество.