Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

В кабинета на Борис Джонсън ще има оставки

Доц. Валери Колев, историк, СУ, Светът е бизнес, 30.07.2019

20:30 | 30 юли 2019
Доц. Валери Колев, историк, СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Валери Колев, историк, СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента правителството в Лондон не е балансирано. След референдума най-балансиран беше първият кабинет на Тереза Мей, в който бяха равнопоставени министрите за излизане и за оставане в Европейския съюз. Това каза доц. Валери Колев, историк, СУ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"В това правителство ще има оставки. Ако процесът по Brexit отново буксува, ще има защитници на твърд Brexit, които ще напуснат кабинета".

Първият, който ще напусне, ще е министърът, отговарящ за Brexit, коментира Колев.

Ще има няколко индикативни гласувания в парламента, които показват накъде върви мнозинството, обясни той.

"Дори в Лейбъристката партия има привърженици на твърд Brexit. При всеки вот те гласуват срещу споразумението с ЕС. Във всяка една партия има различни по големина групи, които са твърди в своите убеждения".

Министър-председателят Борис Джонсън последния път гласува за споразумение с ЕС. Поради това в Европейския парламент се говори, че не може да се разчита на него, тъй като често си променя възгледите, заяви Колев.

"Европейският съюз много пъти повтори, че няма да има предоговаряне. При толкова твърда и категорична позиция на ЕС обикновено следват силни сътресения в държавата, с която е преговаряно".

Вижте целия разговор във видеото.