Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Наличието на еврокомисар по разширяването – знаково за съдбата на Западните Балкани

Боби Бобев, дипломат, Институт за балканистика, Светът е бизнес, 11.07.2019

21:00 | 11 юли 2019
Боби Бобев, дипломат, Институт за балканистика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Боби Бобев, дипломат, Институт за балканистика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Каква ще бъде структурата на новата Европейска комисия и дали ще има еврокомисар по разширяването в нея е ключово за съдбата на Западните Балкани в Европейския съюз. Това каза Боби Бобев, дипломат, Институт за балканистика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Бобев ако ситуацията в Тирана се задълбочи Европейския съюз може да раздели Северна Македония и Албания и да не започне преговори с албанската страна и през октомври.

„Политическата обстановка в Албания е изключително сложна в следствие на острото противопоставяне на демократическата и социалистическата партия. В страната няма признати избори и небойкотиран парламент от началото на Прехода. Сега обаче нещата са много сериозни, защото политическата криза премина в институционална и се стигна до конституционна такава“.

Бобев посочи, че във все повече страни в ЕС се налага френската позиция, че блокът не може да се разширява, преди да се реформира. 

„С тези откази, с това бавене, с това неизпълнение на обещания, общо взето се постига наслагване на евроскептицизъм. Все по-малко ще се вярва на Брюксел и на ЕС от страна на хората в Западните Балкани“.

Гостът коментира и напрежението между Белград и Прищина, като отбеляза, че ЕС като цяло е неутрален по отношение на независимостта на Косово, тъй като решението дали ще я признаят зависи от страните членки. Не би могло да се каже, че ЕС не приема Косово като самостоятелна държавно-политическа структура обаче, отбеляза Бобев.

„Как ЕС да няма отношения към Косово като към самостоятелен държавно-политически структурен субект, като вече е влязъл в структурни отношения със страната преди много години и през 2015 г. ЕС и Косово подписаха споразумение за стабилизиране и асоцииране“.

Гостът коментира и промяната на политическата сцена в Гърция след последните парламентарни избори, когато премиерът Алексис Ципрас беше заменен от лидера на „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис. Според него отношенията на Балканите като цяло ще се запазят същите, а Гърция няма да се откаже от Преспанското споразумение, уреждащо спора за името с Македония, може би само ще постави някои допълнителни условия.