Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България трябва да има план „Б“ при евентуален отлив на инвестиции от ICT сектора

Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff &Co, Светът е бизнес, 09.07.2019

21:00 | 9 юли 2019
Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff &Co. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff &Co. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

ICT секторът вече се нареди сред ключовите за растежа на българската икономика благодарение на високата добавена стойност, която носи. България обаче трябва да има план „Б“ при евентуален отлив на чуждестранни инвестиции от него. Това каза Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff &Co, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Трябва държавна политика, да има център, който да мисли в тази посока", допълни Стойчев, като поясни, че пред държавата трябва да има конкретни задачи и цели.

Той коментира някои данни, сигнализиращи за развитието на сектора.

„Разходите за осигуровки на IT индустрията през 2011 г. са възлизали на 6% от тези на целия бизнес у нас. През 2017 г. този дял вече е 8,8%... Относителният дял на работещите в индустрията става все по-важен и за осигурителните фондове, и за увеличението на брутния вътрешен продукт през потреблението“.

Ръстът на заплатите в сектора пък се дължи на ръста на производителността, отбеляза Стойчев.

„Българските компании също се опитват да следват тази политика. Това е една от причините в България в IT индустрията да се връщат и млади хора от чужбина“.

Според него 2018 г. ще бъде най-добрата за стартъп екосистемата у нас.

„В България вече има доста добра култура на финансиране на стартиращи компании... Много международни бизнеси, включително американски и азиатски, както и от целия Европейски съюз, вече оглеждат средата у нас“.