Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Югоизточна Европа има голям потенциал за привличане на инвестиции от InvestEU

Марсел Рой, главен секретар на Европейската Асоциация на Публичните Банки, Светът е бизнес, 18.06.2019

20:30 | 18 юни 2019
Марсел Рой, главен секретар на Европейската Асоциация на Публичните Банки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Марсел Рой, главен секретар на Европейската Асоциация на Публичните Банки. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Страните от Югоизточна Европа имат много висок потенциал за привличане на инвестиции по плана InvestEU, програмата на Европейския съюз, която се явява като продължение на „Плана Юнкер" и ще работи в подкрепа на частния сектор. Това каза Марсел Рой, главен секретар на Европейската Асоциация на Публичните Банки, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Новата програма ще работи с бюджетни гаранции, което ще позволи използването на много повече финансови инструменти, коментира Рой.

Ролята на националните банки за развитие ще бъде или на посредници, или на изпълняващи партньори. Те разполагат с познания за конкретния пазар и могат да предложат удачните инструменти, както и да вложат собствени средства, което би подпомогнало увеличението на първоначалната инвестиция“.

Гостът коментира и значението на банките за развитие в региона като цяло. Той отбеляза, че те не са насочени към печалба, а към привличането на стратегически инвеститори.

Българската банка за развитие например е сключила меморандум с други банки, чрез който могат да се обменят добри практики и да се създават общи фондове за стратегически инвестиции в региона, което би засилило интереса към него".