Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ЕС не е единственият играч в региона на Западните Балкани

Даниел Кадик - изпълнителен директор на на Европейския либерален форум ELF - European liberals ALDE, Светът е бизнес, 17.06.2019

20:30 | 17 юни 2019
Даниел Кадик - изпълнителен директор на на Европейския либерален форум ELF - European liberals ALDE. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Даниел Кадик - изпълнителен директор на на Европейския либерален форум ELF - European liberals ALDE. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Процесът на разширяване на Европейския съюз (ЕС) към Западните Балкани вероятно ще бъде отложен. Брюксел обаче трябва да е наясно, че не е единственият играч в региона - там са намесени интересите и на Китай и Русия. Това каза Даниел Кадик - изпълнителен директор на на Европейския либерален форум ELF - European liberals ALDE, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Към момента виждаме ясно разделение в ЕС относно интеграцията. По-старите членки на блока в Западна Европа, включително Германия и Холандия, са срещу допълнителното му разширяване. Най-вероятно е то да бъде отложено, като целта за интеграцията на Северна Македония и Албания до 2025 г. също е под въпрос“.

Кадик коментира и сигналите, които разговорите за размяна на територии между Сърбия и Косово изпращат към представителите на ЕС. Според него подновяването на темата може да разпали нов огън в региона на Западните Балкани и да върне на дневен ред идеите за голяма Сърбия или голяма Албания по югославски модел.

„ЕС трябва да промени отношението си към региона с бърз подход и реалистични перспективи“.

Гостът отбеляза и инициативата на България за ускоряване на интеграцията на страните от Западните Балкани в блока, както и нейното място там.

България вече над 10 години е под мониторинга на ЕС. Последните събития от съдебния сектор обаче показват, че няма подобрения в него, както и случая с журналиста Росен Босев, който със сигурност ще бъде част от следващия доклад на ЕК за напредъка“.

Друга тема, на която Кадик се спря, е за промените, които ще настъпят в Европейския парламент след последните избори през май.

Единодушно мнение е, че преобладаващата сила на Европейската народна партия вече е свършила. Почти ясно е, че и нейният лидер Манфред Вебер няма да бъде следващият председател на Европейската комисия“.

В момента социалдемократите и ЕНП не могат да съставят мнозинство в ЕП, затова те ще трябва да сближат позициите си или с либералите, или със зелените, отбеляза Кадик.

Вероятно отново на дневен ред ще се постави темата за европейска минимална заплата... В същото време изглежда, че има по-голям консенсус за създаването на европейска армия, по-силни и единни граници, както и по-голямо единство относно бежанците“.