Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политиките за сигурност на НАТО създават огромни възможности за бизнеса в региона

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация (NCIA), Светът е бизнес, 14.06.2019

21:00 | 14 юни 2019
Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация (NCIA). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация (NCIA). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Агенцията на НАТО за информация и комуникация (NCIA) планира да инвестира 1,4 млрд. евро в бизнес проекти през следващите 18 месеца. Проекти за киберсигурност, разузнаване, сателитни комуникации и др. Политиката на НАТО е търговете на агенцията да бъдат печелени от консорциуми, в които освен големи компании от големи страни има и такива от по-малки. Един от фокусите в следващите години е сигурността в Черно море. Възможността за нашия бизнес е много голяма. Това коментира Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и новоизбран председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация (NCIA), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Сделката за F-16

Считам, че преговорите за F-16 се развиват с темпа, с който се очакваше, така че практически е въпрос на дни България да получи официално предложение, базирано на нашите искания и проведените досега консултации, посочи Велизар Шаламанов. "Остава да се уточнят параметрите. Това ще бъде началото на истинската трансформация, базирана на превоъръжаването, нови технологии, на стратегическо съюзничество със страните от НАТО. Българската армия не е подменяла основните си въоръжение и техника от времето на Варшавския договор", допълни той.

"Не мисля, че заради F-16 ще пострадат плановете за покупка на нови бойни кораби и нова бойна машина за пехотата. Стартирането на изпълнението на договора със САЩ, формирането на съвместен екип по реализацията му ще прехвърли опит по управление на сложни проекти".

Сериозният ангажимент на България да похарчи ударно в рамките на 2-3 г. над 4 млрд. лева най-вероятно ще фокусира вниманието върху управлението на програмата за превъоръжаване, изтъкна гостът.

"2% от БВП да отива в посока отбрана. Въпросът е в тази рамка поне 20% да отиват за покупка на ново въоръжение и техника и да има достатъчно средства тя да бъде поддържана и хората да бъдат мотивирани с по-високи възнаграждения".

Индустриалното сътрудничество със САЩ дава възможност за обновяването на отбранителната индустрия, уточни Велизар Шаламанов. "Трябва бърза модернизация на всички системи в армията. Бързо превъоръжаване, постигане на оперативна съвместимост, интеграция със силите на НАТО и домакинстване на многонационални формирования в България", изброи още председателят на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация.

Киберсигурност

"ЕС изостава много по отношение на киберсигурността, а България изостава и от ЕС. Трябва ни капацитет за анализ и реакция, за да сме устойчиви. Нивото ни на устойчивост е по-ниско дори от това, което сме имали през 1999 г.".