Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

На България са ѝ нужни 10 години до преход към нисковъглеродна икономика

Борислав Сандов, съпредседател на Зелено движение и Балканските зелени, Светът е бизнес, 11.06.2019

21:00 | 11 юни 2019
Обновен: 06:30 | 6 юни 2020
Борислав Сандов, съпредседател на Зелено движение и Балканските зелени. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България разполага с 10 години до прехода към нисковъглеродна икономика. До тогава ще приключат всички ТЕЦ-ове и двата реактора на АЕЦ Козлодуй. Имаме субсидирано свръхпроизводство по отношение на мощности. Нужно е да направим преход, за да осигурим икономическа перспектива за районите в процес на трансформация - Перник, Бобоводол и Стара Загора, Хасково, Козлодуй. Ако имаме свободен пазар, ще се получат и кооперативи. Това коментира Борислав Сандов, съпредседател на Зелено движение и Балканските зелени, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Зелените не се борят за постове в Европейския парламент, а за политики, като си мисля, че ще стигнат до съгласие с останалите големи групи в ЕП. В случая Зелените са системен играч и са определящи за голяма част от политиките в Европейския съюз (ЕС), макар и като по-малка група. През последните години успяха да се покажат като прагматични евродепутати и група, успяваща да налага и дневния ред в ЕП, и то по естествен начин. Усещат духа на времето и потребностите в политиката и икономиката".

В Германия през последните 10 години има сериозен възход на Зелените, посочи Борислав Сандов. "Климатът и преходът към нисковъглеродна икономика са сред част от приоритетите им. Оказва се, че това са прагматични политики, защото създават по-добра децентрализация, повече работни места и приходи. Традиционните отрасли, особено в енергетика и управление на отпадъци и ресурси, са създали скрити разходи във времето, които отново отиват при данъкоплатците - за здраве, социални разходи. Преходът към безвъглеродна икономика е цел на ЕС. В Германия 38% от избирателите на тези евроизборите в интервал 18-24 години са гласували за Зелените. Тази зелена вълна идва и от младото поколение. Навсякъде Зелените се обявяват срещу ядрената енергетика", изтъкна той.

"В момента ЕС е разработил стратегия за справедлив преход за въглищните региони. За там са предвидени 5 млрд. за мерки, свързани с диверсикификация на икономическите отрасли в тези региони. България не желае да се включи в тази стратегия".

Сериалът "Чернобил" представи тъмната страна на сектора, подчерта Борислав Сандов. Последната авария от Фукушима вече коства 320 млрд. долара преки щети на Япония, допълни той.

Голямото търсене е в съхранението на енергията, твърди гостът.

"За да приложим зелените политики, трябва да освободим възможността да се инсталират нови мощности на ВЕИ, които са на пазарна цена. На първо място, без субсидии. Да, така цената на тока може би ще се увеличи - но то ще се случи и без това, което ще освободи в бюджета едни средства, които отиват за скритите субсидии. България субсидира много повече конвенционалната си енергия засега".

Днешната икономика е нисковъглеродната, там са най-големите инвестиции, обобщи Борислав Сандов.