Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Националистическите партии като инструмент за руското влияние в ЕС

Христо Панчугов, политолог, Светът е бизнес, 20.05.2019

21:00 | 20 май 2019
Христо Панчугов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Панчугов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основната цел на руската външна политика е да се създаде нестабилност в Европа, за да може по-лесно нейните политически цели да бъдат реализирани. Поради това Русия инвестира в европейските националистически партии, които се стремят да променят радикално политическата система. Това каза Христо Панчугов, политолог, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"За пореден път се потвърждава, че този тип национализъм и популизъм е изяло икономически и бизнес ориентиран. Нито един от този тип националисти не вярва в идеите си. Целта им е да спечелят краткосрочни дивиденти, което да ги вкара в политическата система".

Този популизъм се оказа електорален инструмент, чиято цел е да събере гласове, с които да търгува впоследствие, обясни Панчугов.

"Нормалната политическа система може да се противопостави на подобен тип тенденции, ако европейските лидери си вземат поука от случилото се в Австрия. Важно е да се прекрати сътрудничеството с националистически формации".

Когато популистите и националистите са в управлението, те се превръщат в икономически брокери. Те търгуват с влияние. Взимат едно количество гласове, за да го капитализират като политическо влияние, заяви той.

Целия разговор може да проследите във видеото.