Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

10 години след началото: Колко ефективно се оказа Източното партньорство?

Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения и бивш зам. министър на външните работи, Светът е бизнес, 14.05.2019

22:00 | 14 май 2019
Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения и бивш зам. министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения и бивш зам. министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ефективността на програмата “Източно партньорство” има чисто политически измерения. 10 години след създаването ѝ, до голяма степен страните от нея са по-близки до Европейския съюз (ЕС), изградена е цяла мрежа от механизми за сътрудничество. Това каза Любомир Кючуков, Институт за икономика и международни отношения и бивш зам. министър на външните работи, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Николай Кръстев.

“Източното партньорство” беше създадено по инициатива на Полша и Швеция, а основната му цел беше приобщаването към ЕС, механизмите на блока и начините му на функциониране на шест държави от постсъветското пространство - Беларус, Украйна, Молдова, Армения, Грузия и Азербайджан, припомни Кючуков.

Целите бяха много позитивни, но още от самото начало имаше резерви към създаването на този инструмент. От една страна очакванията на източноевропейските страни, или поне на част от тях, бяха доста по-амбициозни - те говорят за присъединяване към ЕС. Част от страните членки на блока, включително България и Румъния, имаха притеснения, че "Източното партньорство" ще измести на втори план инициативата “Черноморска синергия”, което за съжаление се и получи”.

Според Кючуков ЕС не винаги е бил достатъчно честен със страните от “Източното пространство”.

“Всички членки на блока подкрепят стремежа им за присъединяване към него, но не подкрепят членството им”.

Гостът коментира липсата на общ документ след юбилейната среща в Брюксел между ЕС и страните от инициативата.

“Това говори, че вижданията на страните от “Източното пространство” и ЕС се разминават в голяма степен... Основният проблем за Европа е стратегически и той е къде Брюксел слага границите на европейското политическо пространство”.

Кючуков се спря и на създаването на икономическия Евразийски съюз, който включва част от страните от “Източното пространство” и Русия.

“За момента няма много сериозни възможности за териториално и институционално разширяване на този проект”.

Експертът коментира и опитите за налагане на влияние върху постсъветските страни от Китай, като подчерта, че Пекин се опитва да направи това чрез Москва.

Трябва да отбележим, че проектът на Китай “Един пояс, един път” също не е чисто икономически”.

Като друга страна, опитваща се да наложи влиянието си в тези държави, Кючуков посочи Турция.

През последните 15 години Турция има амбициите да се превърне в регионален лидер и глобален играч... Регионът на Черноморието също влиза в нейните планове... Страната се опитва чрез сътрудничество да стабилизира северната си граница за сметка на южната и напрежението по нея”.