Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Преди изборите за ЕП: Блокът на националистите в Европа не е единен

Проф. Анна Кръстева, политилог, Светът е бизнес, 09.05.2019

21:00 | 9 май 2019
Обновен: 07:49 | 5 юни 2020
Проф. Анна Кръстева, политилог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преди изборите за Европейски парламент (ЕП) има голям страх, че евроскептиците са вълна, която ще залее Европа. В повечето случаи тя е представяна като хомогенна. Трябва да сме наясно обаче, че евроскептиците не са единни и имат наистина дълбоки различия по ключови теми. Това каза проф. Анна Кръстева, политилог, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Като едно от най-големите различия между евроскептиците Кръстева посочи отношението им към Русия.

Отношението към религията също поражда различия в блока на националистите“.

Според политолога за пореден път водеща причина гласоподавателите да подкрепят дадена партия ще е нежеланието им да спечели друга.

През последните години изборите наистина се характеризират все повече с този антивот, а от него печелят обикновено антисистемните партии. На тези избори обаче ще има и обратна реакция“.

Един от основните залози на вота са политическите дефиниции след него, коментира Кръстева.

„Крайно дясно и крайно ляво днес са заедно... Ще видим дали тези, които все пак се чувстват леви или десни, ще поискат да утвърдят своята идентичност“.

Според нея предстоящите европейски избори няма да се различават съществено у нас от предишните.

Родните елити така и не се научиха да говорят за Европа. У нас дискурсите за Европейския съюз са само два – възможностите за усвояване на средства от европейските фондове или заставане срещу блока. По-смислена реторика по темата липсва“.