Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Каква част от сигурността заема отбраната в ЕС?

Ген. Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана, „Светът е бизнес“, 08.05.2019 г.

22:30 | 8 май 2019
Обновен: 09:16 | 5 юни 2020
Константин Попов, председател на парламентарната комисия по отбрана, „Светът е бизнес“, 08.05.2019 г.

В Европейския съюз (ЕС) през предходните 10 години почти не се коментираше темата с обща отбрана, но с времето темата става все по-актуална, тъй като външните заплахи нарастват, смята председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов. Той коментира темата за „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Въпросът не е нуждаели се, а колко се нуждае Европа от нови възможности за реализиране на сигурността ѝ. България трябва да бъде активен участник в тази дискусия“.

Трудностите на този етап идват от факта, че ЕС е съставен от много държави, всяка от които има своя собствена политика по темата с отбраната, казва още генералът.

„Трябва да направим разлика между сигурност и отбрана. Трябва да видим какви отбранителни способности да изграждаме съвместно в Европа, като част от сигурността. Сигурността включва още икономика, дипломация, енергийни източници и много други“.

Засиленото присъствие на Русия в черноморието несъмнено е повод за притеснение от страна на Съюза, но понастоящем е трудно да се говори за основаване на европейски флот при наличието на НАТО, казва ген. Попов. В обозримо бъдеще идеята е трудно да бъде реализирана.

Целия разговор на тема европейска сигурност и отбрана можете да видите във видеото.