Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Таксите за британските университети няма да бъдат увеличавани

Светлан Данев, координатор на проект "Световно образование", Светът е бизнес, 08.05.2019

21:00 | 8 май 2019
Светлан Данев, координатор на проект "Световно образование". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Светлан Данев, координатор на проект "Световно образование". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Към момента няма решение таксите за британските университети да бъдат увеличени - те остават непроменени за учебната 2019/2020 г, очаква се всеки момент да бъде обявено същото и за 2020/2021 г. Това каза Светлан Данев, координатор на проект "Световно образование", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Университетите във Великобритания планират средносрочно – в рамките на 5 години, т.е. правителството трябва да се съобрази с тези планове. Затова част от сделката за Brexit е, че студентите, които вече са получили финансиране и са започнали образованието си, ще продължат да го правят, докато не завършат обучението си".

Евентуално увеличение на таксите в даден момент ще бъде компенсирано, отбеляза Данев. 

„През месец март беше обявена стратегията на британското правителство за увеличаване на международните студенти до 600 хил. до 2030 г., като за момента те са 450 хил. Това обаче няма как да се случи с увеличение на цените. За целта се предвижда бюджет от допълнителни 35 млрд. британски паунда, които да компенсират евентуално повишение на таксите“.

Великобритания ще запази и възможностите за отпускане на студентски кредити, включително за чужденци, посочи гостът.

„Условията по тези заеми са доста преференциални. В Кралството например има възможност, ако не се достигне определен доход при започване на работа, кредитът да бъде отписан и да не се налага неговото връщане“.

Има заеми и за магистърски програми, таксата за тях е 10,8 хил. британски паунда, добави Данев.

„Хубавото при тези кредити е, че те не се превеждат директно на университета, а на студента и той може да прецени как да ги използва“.

Най-много български студенти има именно във Великобритания – около 6 хил. души в бакалавърски програми, посочи гостът. Той коментира данните на фона на високото ниво на емиграцията у нас.

Броят на българските студенти в чужбина всъщност не е толкова голям, част от тях се завръщат и в България след завършването си... Според изследвания около 95% от завършващите започват работа в международна компания след края на обучението си за най-малко 1-2 години, а 15-20% от тях се завръщат и в България“.

Гостът посочи, че според статистика най-добре платени в Западна Европа са лекарите, електроинженерите, инженерите и IT специалистите, следвани от икономистите.

Интересът на кандидат-студентите е най-засилен към специалността „бизнес и мениджмънт“, след което следват IT и инженерните специалности, право, медицина и пр.“.