Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Русия и Близкият Изток са основните източници на заплахи за европейската сигурност

Юлиан Чифу, бивш съветник по националната сигурност на президента на Румъния, Светът е бизнес, 08.05.2019

22:00 | 8 май 2019
Обновен: 15:26 | 4 юни 2020
Юлиан Чифу, бивш съветник по националната сигурност на президента на Румъния. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Русия и Близкият Изток са основните заплахи за европейската сигурност. Brexit, мигрантите, елементите на радикализация, популизмът, национализмът и автокрацията са част от останалите. Това каза Юлиан Чифу, бивш съветник по националната сигурност на президента на Румъния, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Вярно е, че има сериозни проблеми, но е вярно и че се полагат мащабни усилия за справянето с тях. Положително е, че всички държави в Европейския съюз (ЕС) са на едно мнение относно методите, чрез които да бъдат разрешени общите рискове и заплахи“.

Гостът коментира възможността за създаването на Единни европейски сили за сигурност, като подчерта, че НАТО и ЕС трябва да работят заедно в областта на сигурността и усилията им да се допълват.

Участието на Русия в региона на Черно море е сред водещите заплахи за Румъния и България... При превземането на Крим беше използвана военна сила, която беше демонстрация от руска страна... В Крим на практика имаме съсед, който ни заплашва и чиито оръжия могат да ни достигнат“.

В контекста на НАТО Чифу се спря и на опасността, която Турция създава с възможността за закупуване на оръжие от Русия. Според него твърденията, че Анкара може да вземе решение да напусне НАТО или да играе двойна игра, участвайки в Алианса и съюзявайки се с Москва, са преувеличени.

Турция беше първата страна, която усети натиска от Русия поради увеличеното ѝ присъствие и базите в Тартус и Източното Средиземноморие. Турция беше засегната и от милитаризацията на Крим. Турция обаче винаги е могла да проявява стратегическа гъвкавост, защото се намира близо до Русия и Близкия Изток“.

Според експерта сближаването между Анкара и Москва говори по-скоро за желание за разрешаване на конфликтите в Сирия и запазване на турските интереси там.

Като едно от предизвикателствата за Европа гостът посочи и Западните Балкани, основно напрежението между Сърбия и Косово там. Според него размяна на територии между двете страни е неприемлива.

„Много е важно правителствата в Белград и Прищина да поправят двустранните си отношения. Това ще открие възможността да се признае държавата Косово и ще отвори пътя към европейската ѝ интеграция“.