Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Модернизирането на армията ще струва над милиард лева

Светът е бизнес, 29.02.2016

22:31 | 29 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Ген. лейт. Атанас Запрянов, съветник на министъра на отбраната на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ген. лейт. Атанас Запрянов, съветник на министъра на отбраната на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпросът за наборната служба е в сферата на политическото говорене. Определени политически сили генерират този дебат.  На ниво администрация този въпрос не стои, нито официално, нито неофициално. Това каза генерал лейтенант Атанас Запрянов, съветник на министъра на отбраната на България в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. "Ние ще направим съответните анализи, за да бъдем в състояние да дадем конкретни данни, ако този дебат сериозно започне в обществото".

Запрянов каза, че когато е изпратен последният изслужил набор, през 2007 година, са били направени разчети, които са показали, че при новите условия по-доброто решение за България, е професионалната армия. "Наборната служба не отговаря на изискванията за поддържане на висока бойна готовност".

"Ако сега направим преоценка, не смятам че толкова са се променили нещата, за да се предпочете наборната служба пред професионалната армия". 

Двата проекта, проектът за нов тип боен самолет и проекта за многоцелеви патрулен кораб са част от програмата за развитие на охранителните способности, приета от Народното събрание, каза още Запрянов. "И за двата проекта са създадени проектни екипи, които се ръководят от коментира на военновъздушните сили ген. Радев за самолета и от контраадмирал Петев за кораба. На настоящия етап се разработва план за инвестиционен разход. Той трябва да се приеме от съвета за отбрана, а след това от министерски съвет и да се одобри от Народното събрание, тъй като за проект над 100 млн. лв. решение, както за разхода, така и по процедурата за придобиване на самолета се взима от парламента".

"България, съгласно проекта за многоцелеви самолет, трябва да придобие на първи етап между осем и десет самолета".

Програмният екип работи вече повече от пет години, каза генерал-лейтенантът, но уточни, че "сега се намираме в нова ситуация. Започнали сме от начало да се модернизира и освежи проектното предложение, в което няма да бъде предварително определено, дали ще се търси нов самолет или втора употреба".

"Има три стъпки. Проектът за инвестиционен разход е да се определи максималната сума, която се разрешава от правителството и Народното събрание да се използва. На втория етап, съгласно Закона за обществените поръчки, предстои да се явят доставчици, да се преценят техните оферти и да се избере най-доброто решение. След това ще се предложи на Парламента да се одобри сделката за един или друг тип самолет. Така че, въпросът втора ръка или нов самолет не се предопределя с одобряването на инвестиционния разход".

В зависимост от модификациите един нов самолет F16 e между 50 и 55 млн. долара, каза Запрянов. F35 е много по-скъп, над 85 млн. долара.

"Още не сме на фаза ценови оферти, но инвестиционният разход е повече от милиард лева. Няма начин да е по-малка цената. При закупуването на бойния самолет, освен борда, самия самолет, или както се казва – платформата, се закупуват резервни части, тренажори, прави се обучение на пилотите, закупува се и въоръжение и всичко това се включва в сделката".

Що се отнася до многоцелевия патрулен кораб, ще има водоизместимост над 1000 тона и ще бъде многомодулен. Ще може да извършва различни задачи, каза Запрянов.