Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

КФН не би трябвало да има отношение към бонус-малус системата

Д-р инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност, Светът е бизнес, 17.04.2019

21:00 | 17 април 2019
Д-р инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идеята на „Бонус-малус“ системата е да коригира поведението на водачите на автомобили, а не да балансира сумите, които застрахователите събират. Комисията за финансов надзор (КФН) не би трябвало да има отношение към нея. Това каза д-р инж. Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Системата има много съществен ефект. Тя намалява пътнотранспортните произшествия с до 30% още през първата година след въвеждането ѝ“.

Според госта законодателят трябва да помисли кои институции да имат отношение към въвеждането на системата и последващата ѝ работа, като застрахователните компании също трябва да имат отношение към темата.

Застрахователите трябва да приложат системата без това да ги касае от гледна точка на финансите – след въвеждането ѝ те трябва да събират същите суми, както и в момента, като вноските на изрядните шофьори просто да бъдат намалени за сметка на тези на провинилите се“.

Милчев отбеляза, че сключването на „Застраховка гражданска отговорност“ е задължително, а застрахователните дружества не могат и не би трябвало да реализират печалби от нея.

„Застрахователите имат до 20% разходи от застраховките „Гражданска отговорност“, които дават на брокерски компании в най-общия случай, а всичко останало е за фонд, с който трябва да се изплащат обезщетения. „Гражданска отговорност“ е просто възможност за застрахователните компании да развиват брокерски мрежи, чрез които да предлагат останалите си продукти“.

Гостът добави, че част от предложенията на Института за пътна безопасност, свързани с въвеждането на „бонус-малус“ системата, включват собствениците на автомобили да декларират кой ще управлява колата, като на тази база да се определя колко рисков е водачът.

Вижте целия разговор във видео материала.