Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Как да предотвратим уязвимостта в киберпространството

Ерик Джан Койдек, специалист по стратегически комуникации в кибер-сигурността и предприемач, член на OPRG; Мери Джо де Лю, експерт по киберсигурност Cybersecurity Advocacy the Netherlands, Светът е бизнес, 16.04.2019

21:00 | 16 април 2019
Снимка:Ерик Джан Койдек, специалист по стратегически комуникации в кибер-сигурността и предприемач, член на OPRG; Мери Джо де Лю, експерт по киберсигурност Cybersecurity Advocacy the Netherlands
Снимка:Ерик Джан Койдек, специалист по стратегически комуникации в кибер-сигурността и предприемач, член на OPRG; Мери Джо де Лю, експерт по киберсигурност Cybersecurity Advocacy the Netherlands

В интернет човек автоматично си мисли, че е в безопасност онлайн. Рисковано е някой да си мисли, че информацията, с която разполага, не е интересна за другите, и съответно да не си осигурява допълнителна защита.Това коментираха Ерик Джан Койдек, специалист по стратегически комуникации в кибер-сигурността и предприемач, член на OPRG; Мери Джо де Лю, експерт по киберсигурност Cybersecurity Advocacy the Netherlands, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Паспортни снимки, рождени дати, номера – може да се използва целият набор от информация и да вземеш идентичността на някого. Всеки е уязвим. Банките и финансовите институции са ни научили, че трябва да намериш специални пароли със специални символи, но това не е нужно. Основната е дадена фраза. Това е по-сигурно от десетзнакова парола. Съветът ми е да се използва двуфакторна идентификация. Може да използвате приложение с лицево разпознаване".

За различните платформи може да се използват пароли с различни думи в контекста на една и съща област, посочиха гостите.

Мери Джо де Лю цитира доклад, според който само 75% от хората в Холандия си заключват телефоните. Проучването сочи, че много хора не си ъпдейтват автоматично приложенията, допълни тя.Най-важен в Холандия е Националният център за кибер сигурност, те се грижат за критична инфраструктура, подчерта Мери Джо де Лю. Има и партньорства между компании, отбеляза още тя.

Геймификацията осигурява хората да опитат нещо. Холандците не искат всеки месец да си сменят паролата, твърдят Ерик Джан Койдек и Мери Джо де Лю.

"Според проучване от миналата година децата използват все повече хотспотове. Най-добре е да се ползва VPN второ ниво между Wifi и телефона. Най-популярният киберриск е фишинг. Някои линкове са уязвими, например тези през Viber".