Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Повторни местни избори в Турция може да увеличат загубите на Ердоган

Мехмед Юмер, главен ред. на изданието obzornews.bg, Светът е бизнес, 16.04.2019

21:50 | 16 април 2019
Мехмед Юмер, главен ред. на изданието obzornews.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мехмед Юмер, главен ред. на изданието obzornews.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реакцията на турските граждани при евентуално провеждане на повторни местни избори в страната е непредвидима. Възможно е тя да се окаже  да точно обратната на търсената от президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието отново да изгуби вота в Истанбул, като това би могло да се случи дори с много по-голяма разлика от 13 хил. гласа. Това каза Мехмед Юмер, главен ред. на изданието obzornews.bg, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Гостът коментира оспорването на резултатите след местните избори в Турция от президента, след като стана ясно, че управляващата партия губи ключови градове.

Повторното преброяване на гласовете след изборите усили напрежението и съмненията, че властта вече няма желание да се изправя пред възможно най-демократичният тест за всяко управление“.

Юмер подчерта, че Истанбул е важен за Ердоган, защото именно този град се оказа политическият трамплин за него.

Съществените загуби на управляващата партия в градове като Анкара, Истанбул и Измир говорят за изчерпания политически модел... Тези градове все пак са гръбнакът на турското общество“.

Според Юмер Висшият изборен съвет в Турция трябва да признае резултатите от изборите и да докаже, че все пак в страната има някаква останала форма на демокрация.

Няма съмнения обаче, познавайки манталитета на Ердоган, че той по всякакъв начин ще се опита да „открадне“ победата на опозицията“.

Вижте целия разговор във видео материала.