Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Великобритания е напът да изключи Брекзит без сделка

Румяна Вакарелска, журналист и анализатор Брекзит, Лондон, „Светът е бизнес“, 08.04.2019 г.

22:00 | 8 април 2019
Обновен: 07:20 | 4 юни 2020
Борис Джонсън с ъглошлайф по улиците на Лондон в знак на подкрепа на идеята за Брекзит през 2016 г. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Може би най-отговорният човек за ситуацията с Брекзит в британската политика остава Борис Джонсън, който преди три години подведе обществото на „Острова“ с прогнозите си, че икономиката в Обединеното кралство ще бележи огромен просперитет, щом напусне Европейския съюз (ЕС). Румяна Вакарелска, журналист и анализатор Брекзит, сподели в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев, че бившият министър на вътрешните работи в страната е подвел сериозно обществото.

„Прогнозите на Борис Джонсън и неговата компания, че икономическите ползи от Брекзит за Великобритания ще възлизат на 350 млн. паунда на седмица, се оказват опровергани. Световни анализатори отчитат, че страната търпи загуби между 600-800 млн. паунда на седмица към момента. Това все пак бе очакван резултат, но никой не предполагаше, че ще се случи още преди същинското излизане от ЕС“.

Вакарелска смята, че настроенията са за удължаване на преговорите с още 12 месеца и дори не е изключено Великобритания да отмени вода на референдума и да остане член на ЕС, след като се вижда, че по-големите негативи остават за местната икономика.

„Важното е, че тази седмица започнахме да вървим към една по-лека форма на Брекзит. А дори може да се стигне до отхвърляне на член 50 и Великобритания да остане в ЕС. Политическата криза ще продължи, но по един друг начин. Особено, ако Великобритания не излезе от ЕС без сделка“.

Кои сектори са най-засегнати и дали британците ще проведат европейски избори ще разберете от видеото.