Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ЕС трябва да има активна политика към страните от Западните Балкани

Блерим Река, професор по право в Университета за Югоизточна Европа в Тетово, Република Северна Македония; Светът е бизнес, 19.03.2019

22:00 | 19 март 2019
Обновен: 07:52 | 4 юни 2020
Блерим Река, професор по право в Университета за Югоизточна Европа в Тетово, Република Северна Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Идва времето да се департизира и деполитизира общественият живот в Република Северна Македония. Така коментира предстоящите избори в съседната ни страна Блерим Река, професор по право в Университета за Югоизточна Европа в Тетово, Република Северна Македония, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Преди две години Република Македония беше една пленена държава, която беше частна собственост, управлявана от един човек, а не от закона, посочи Блерим Река, независим кандидат-президент, издигнат от двете албански опозиционни формации БЕСА и "Съюз на албанците". "С парламентарните избори от 2016 година очаквахме, че това положение ще се промени в една по дълбока политическа реформа, в която ще има истинско управление на закона. Виждаме обаче, че две години след промените, които се случиха, все още имаме политизирана съдебна система, нереформирана държавна администрация и Върховен съд, който тълкува законите. Трябва още да се работи за реализирането на реформите, за да може Република Северна Македония да бъде истинска република, в която да има върховенство на закона", допълни той.

"Ако след тези избори страната има президент, който е политически ориентиран или е от управляващото парламентарно мнозинство, то тогава ние ще имаме влияние на една гарнитура върху всички институции в страната, каквито са правителството, парламентът и президентът. Вследствие на което се страхувам, че отново може да приватизирана страната, срещу което се борихме преди две години".

Твърде много години бяха изгубени в плана за договора за приятелство между България и Република Северна Македония, коментира още гостът. "Този договор трябваше да се подпише много по-рано, защото Република България е една от първите приятелски държави, която призна Република Македония след създаването под нейното тогава конституционно име. С влизането на Република Северна Македония като 30-я член на НАТО, мисля, че се стабилизира регионът ни, защото южното крило на Алианса ще осигури по-голяма стабилност на Балканите", поясни бившият посланик на Македония в ЕС.

"В Република Северна Македония се пресичат два важни международни коридора 8 и 10. Коридор 10 започва от Дуръс в Албания и завършва в Бургас, България, като целта е да бъдат свързани Адриатическо море с Черно море. Смятам, че и с това Република Северна Македония ще бъде стожер на стабилността и евроатлантическата ориентация на Балканите". 

Страхувам се, че ако на европейските парламентарни избори в новия парламент получат доминация крайните и екстремните политически сили в ЕС, ще се влоши процесът на разширяване и ще се навлезе в застой, спомена Блерим Река. "ЕС трябва да има активна политика към страните от Западните Балкани, защото ако те не влязат по-бързо в ЕС, се плаша, че може да се получи вакуум и да се върнат някои неевропейски играчи. ЕС трябва да е по-гъвкав, за да може да стартира процеса на евроинтеграция", обобщи гостът.