Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Тревожните разстройства причиняват икономически загуби от 1 трлн. долара годишно в света

Росен Йорданов, психолог, Светът е бизнес, 15.03.2019

21:00 | 15 март 2019
Обновен: 16:12 | 5 юни 2020
Росен Йорданов, психолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Над 610 млн. души в света страдат от тревожни разстройства. Това причинява огромни загуби за икономиката от 1 трлн. долара годишно. Много е вероятно броят на потърпевшите да е по-голям. В България поне, обхванатите от здравната система в този случай, са значително по-малко от тези, които по принцип търсят помощ. Това заяви психологът Росен Йорданов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Допускам, че хората които страдат от подобни временни или постоянни състояния, са значително повече, и това се отразява не само на това дали ходят или не на работа, а колко са продуктивни и колко често взимат болнични, прикривайки психичните си проблеми с физически такива. Единствено по-надеждната мярка за справяне с този тип проблеми за икономиката е повишаването на културата на гражданите и на хората да търсят своевременна психологична помощ и консултация".

За да стигнем на индивидуално ниво до необходимост от превенция, първо трябва да проучим средата и нейното отношение към този тип помощ, уточни Росен Йорданов. "Психологичният проблем не може да се улови веднага. Важна е и профилактиката на самите организации. Определени професии са особено изложени на burnout – професионално изпепеляване, прогресивна загуба на идеализъм по отношение на професията. Този процес става с натрупвания. При различните хора симптомите са различни", посочи той.

"Икономическото развитие на света допринася изключително много за формирането на всички тези тревожни разстройства и депресии. Депресията – последното убежище преди саморазрушението. Мейнстриймът ще доведе до унификация, светът ще се „смалява“. Ще бъдат нарушени интимните граници между хората – границата между реално и виртуално. Размиват се частното и общото, инфантилното и зрелостта. Проблемът за смисъла ще се задълбочи и ще възникнат основни антагонистични сблъсъци".

Вижте видео материала с целия разговор.