Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Съдбата на Турски поток вече не в ръцете нито на София, нито на Москва

Димитър Ганев, политолог, изследователски център Тренд, Светът е бизнес, 08.03.2019

21:00 | 8 март 2019
Димитър Ганев, политолог, изследователски център Тренд. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Ганев, политолог, изследователски център Тренд. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основната и единствена цел на посещението на руския министър-председател Дмитрий Медведев в България беше проектът Турски поток. Съдбата му обаче все още остава неясна, а решението за нея до голяма степен вече не зависи нито от София, нито от Москва. Това каза Димитър Ганев, политолог, изследователски център Тренд, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Фактът, че Владимир Путин не беше тук в ролята си на държавен глава на Русия означава само едно – за проекта трябва да се говори още и нищо не е ясно към този момент. От позицията на българския премиер Бойко Борисов стана ясно, че страната ни държи Южен поток да мине по направлението България-Сърбия-Словакия, а не по алтернативно трасе Гърция-Италия“.

Сериозна роля за съдбата на Турски поток ще има и решението на Европейската комисия дали да позволи тръбата да мине през България, немалка ще е и ролята на САЩ, отбеляза Ганев.

Геополитическата ситуация се усложнява още повече с този проект предвид факта, че преди няколко месеца САЩ обявиха, че ще използват "целия си потенциал", за да спрат проекта "Северен поток 2". Това вероятно ще бъде валидно и за Турски поток“.

Според госта България трябва да се съсредоточи в диверсификацията на енергийните източници.

Над 90% от потребявания газ у нас идва от Руската федерация. Трябва да имаме предвид, че в момента ние сме на 100% зависими от Русия. Зависимостта ни няма как да се увеличи

Ганев коментира и предстоящите европейски избори като посочи, че очаква избирателната активност у нас да е ниска. Какво смята политологът за възможността несистемните партии да спечелят най-голямо мнозинство и какво е бъдещето на Стария континент според него вижте във видео материала. 

.