Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Авдала: Българите в чужбина искат ясна политика за българската емиграция

Светът е бизнес, 24.02.2016

23:12 | 24 февруари 2016
Автор: Кирил Петков
Силвия Авдала, главен редактор на българския вестник в Израел "Алия". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Силвия Авдала, главен редактор на българския вестник в Израел "Алия". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много държави са се съвзели именно чрез върнали се в родината си емигранти. Това каза Сивлия Авдала, главен редактор на българския вестник в Израел "Алия".

"Всички очакваха, че ще има отлив след атентата в Бургас. Израелските туристи се надяват, че няма да се мека цел на местата, където почиват. Българската държава, обаче, успя да докаже, че по никакъв начин България не е съдзавала условия за този терористичен акт. Броят на туристите не е намалявал изобщо, а  ако е имало някакъв отлив, то на следващата година имаше рязък ръст"

"Един от големите страхове на израелския бизнес е, че отношенията с държавата са много мъгляви", каза още Авдала.

"Днешната емиграция е много активна и разстоянията вече не са проблем. Този, който изкарва достатъчно пари, се връща, за да инвестира и дори да изпрати децата си да учат в България".

Това, което искат българите в чужбина, е да има ясна политика по отношение на българските емигранти, каза главният редактор на българската медия в Израел. По думите й никое българско правителство не е начертало ясни намерения за българите в чужбина. 

"Това което успяха да направят българските емигранти, е да извоюват устойчиво развитие на българските училища в чужбина. Български деца в чужбина се раждат почти толкова, колкото и в България. Семействата искат децата им да знаят да четат и да пишат и да познават българската култура".

По думите на Авдала за израелците българското гражданство е много атрактивно, но е проблем да се издейства при второто и третото поколение.