Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Хоровиц: Всеки ден се събуждаме и не можем да повярваме, че това около нас в САЩ е реалност

Израел Хоровиц, американски режисьор и драматург, Светът е бизнес, 08.03.2019

22:00 | 8 март 2019
Обновен: 08:41 | 4 юни 2020
Израел Хоровиц. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес изкуството е в един свят на бъркотия и изчаква той да се самоопредели. "Но театър винаги ще има. Ако гледате деца, които си играят, те създават театър. Театърът е естествен феномен. И да се създава театър не поглъща пари, а изисква само творчески дух. Да се направи филм е много, много скъпо. Но хората вече правят филми с айфоните си, прехвърлят образи от телефоните на компютрите си, днес е възможно да се създава театър без много пари". Това каза Израел Хоровиц, американски режисьор и драматург, в ексклузивно интервю на Николай Кръстев за предаването "Светът е бизнес.

"Самюел Бекет веднъж ми каза, "когато един писател обяснява своите писания е като една змия, която си разкрива кожата. Така, че да се опитвам да обясня какво е изкуството днес, е нелепо, но пък защо не. Светът е в голяма бъркотия днес и е объркващо за един писател да знае за какво да пише. За мен да пиша за Тръмп е глупаво. Човек гледа на Тръмп и си мисли, че това е някаква комедия, но ако погледне света след Тръмп, си дава сметка, че е трагедия. Гледаме към изобразителното изкуство и си мислим, че е интересно днес, също така не съм убеден, че това, което се случва в момента в театъра е достатъчно добро, вероятно ще бъде по-добро. Имам усещането, че изкуството в момента е в изчаквателна позиция, така, че светът да се самоопредели. Трудни времена са. Човек гледа на света и си мисли "какво мога да напиша такова, че да е важно, как да достигна до хората, не сме във вярното време за такава дейност", каза режисьорът.

Хровиц открива процесите, водещи до промяната в театралното изкуство и определя театъра в САЩ в момента като доста скъп за публиката. "Бродуей всъщност е за туристи, това ме разстройва, защото цената на билетите е толкова висока, че млад човек не може да посещава театър, прекалено скъпо е. Но в същото време и цената за посещение на баскетболните мачове е много висока за младите хора, за бейзболни мачове също, наемите и цените на апартаментите също са много високи за младите. Имам 5 деца, 2 от тях са близнаци на 32 години, и двамата са много умни и работят усърдно, единият е писател, написа книга за голф, която е бестселър според "Ню Йорк Таймс". Сестра му е феминистка, работи за правата на жените и е много дейна в работата си, но това, от което те се вълнуват най-вече и което е показателно за младите хора в Америка, е как да плащат за наем и за храна. Чакаме да видим какво ще се случи, за момента ситуацията е такава, че не можем да я преценим.

"Театър винаги ще има. Във визуалните изкуства не съм толкова квалифициран, че да коментирам промените, моята кръщелница е художничка в Англия и съпругът й е скулптор, произведенията му са много значими и той има инсталации в Абу Даби, това изкуство е като комерсиалния театър - страхотна работа, но струва милиони долари. Така че си мисля, че винаги ще се завръщаме към нещо по-малко, нещо което да е за всички".

Дали новите технологии ще променят мястото на актьора - според Хоровиц в театъра това няма да е толкова значима промяна. Според него новите технологии са полезни в комерсиалния театър, там можеш да смесваш различни художествени средства. "Технологията във филмите вече прекали", каза режисьорът, като визира Холивуд.

"Киното разчита повече на технологията вече, отколкото на емоцията. И човек като гледа стари филми, където се залага на емоцията или на голям хумор, си спомня какво може да бъде киното. Не само катастрофи с коли, падащи самолети и роботи. И се надявам, че хората ще се уморят от тези огромни филми за свръх герои и ще се върнем към нещо по-малко и по-емоционално, и в театъра, и в киното, които по принцип ни помагат да разбираме живота, а не да бягаме от него".   

Гледайте ексклузивното интервю във видео материала.