Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

На фона на Brexit и популизма: Испания ли ще се окаже балансьора в ЕС?

Доц. д-р Валентин Петрусенко, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, Светът е бизнес, 28.02.2019

21:00 | 28 февруари 2019
Обновен: 12:56 | 4 юни 2020
Доц. д-р Валентин Петрусенко, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През ноември миналата година испанският премиер Педро Санчес за пръв път представи визията си за мястото на страната в рамките на Европейския съюз (ЕС) и амбициите ѝ да бъде част от лидерите в блока заедно с Германия и Франция, загатвайки дори за евентуално партньорство и с Португалия. Амбициите на Испания имат голям шанс за успех на фона на множеството въпросителни пред Европа, а балансираният ѝ подход би внесъл стабилност в конструкцията на ЕС. Това каза доц. д-р Валентин Петрусенко, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира политическата ситуация в Испания и предстоящите в края на април предсрочни парламентарни избори, които премиерът Санчес свика, след като парламентът отхвърли бюджетния проектозакон на правителството на малцинството.

Правителството в Мадрид предприема доста смело тази битка, имайки предвид, че предстоят и европейски избори през май“.

Още по темата

Петрусенко коментира и събитията във Венецуела, като посочи, че безспорно активната намеса на САЩ и обещанието за подкрепа на председателя на парламент Хуан Гуайдо, самообявил се за президент, са довели до кризата, така или иначе тлееща латентно преди това. Според него подкрепата на Русия, Китай и Турция към президента Николас Мадуро има своя предел, а е възможно да се появи и друг претендент за неговия пост.

Последната тема, на която Петрусенко се спря, беше промяната на конституцията на Куба.

„Промяната в Куба е значителна, страната се опитва да увеличи чуждестранните инвестиции. Куба вероятно ще тръгне по пътя на Китай и Виетнам - режимът ѝ ще остане социалистически“.

Вижте повече във видео материала.