Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Гейдаров: България е прозорецът на Азербайджан към европейските пазари

Мурат Гейдаров, ръководител на азербайджанската газова компания "Сокар - Балкан", Светът е бизнес, 27.02.2019

22:00 | 27 февруари 2019
Мурат Гейдаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мурат Гейдаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Сокар - Балкан" оценява приноса на България, която приема за свой стратегически партньор при изпълнението на всички общи стратегически проекти. "Имаме определени стратегии, които предвиждат участието ни в различни проекти в региона и България е най-привлекателния пазар за нас. Разбира се предстои да направим проучвания на пазара, защото за да присъстваш на един пазар, трябва да си наясно какви са особеностите и възможностите". Това каза Мурат Гейдаров, ръководител на азербайджанската газова компания "Сокар - Балкан", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев

"Всеки пазар предлага не само предимства, той е и територия на конкуренция между различни играчи. Ето защо ние искаме да се подготвим. Подобна стратегия приехме и в други държави - в Гърция, в Турция,  за тази цел сме ангажирали консултант, който ще ни даде индикации какви са ползите за нас, какви са предпочитаните бизнес модели за нашето участие на пазара. Въз основа на този анализ ние ще изготвим решението си и ще преценим най-подходящия момент за да навлезем в България", каза Гейдаров.

По отношение на срещите на компанията с високопоставени българи държавници и отношението на страната като цяло към нея, Гейдаров посочи, че енергийното сътрудничество на "Сокар - Балкан" с България вече има 20-годишна история. Един от елементите му е доставката на газ за страната, която ще се случи от идната година. 1 млрд. куб. м газ ще достави компанията по договора с "Булгаргаз", но едновременно с това тя наблюдава отблизо процеса на създаването на газовия хъб "Балкан", който е много важен елемент в енергийната стратегия на България. 

"Бих казал, че България е нашият прозорец към европейските пазари и конкретно към пазарите в Югоизточна Европа в Западните Балкани. Много съм благодарен, че през всички тези години си сътрудничим много добре с правителството на България и има много добри отношения между ръководителите на нашите държави", каза Гейдаров.

По повод използването на Южния газов коридор от други страни Гейдаров каза:

"Ние създадохме Южния газов коридор, за да помогнем на други производители на газ да вкарат техния продукт на пазарите, от тази гледна точка Туркменистан  и Казахстан могат да използват нашата инфраструктура за да доставят газ във всяка локация в рамките на инфраструктурата на този газов коридор. От правна гледна точка погледнато - Азербайджан е  отворен, готов да осигури транзитни услуги и със системите за пренос, но няма да проявим никакво дискриминационно отношение".

Още по темата - вижте във видео материала.