Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Посланик Насер Кемал: Радикализацията е риск, но и нещо, с което можем да се справим

Посланик Насер Кемал, генерален секретар на Съюза на Средиземноморието, бивш заместник-министър на външните работи на Египет, Светът е бизнес, 26.02.2019

22:00 | 26 февруари 2019
Обновен: 19:21 | 4 юни 2020
Посланик Насер Кемал. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съюзът на Средиземноморието не е просто една структура и идея, това е една необходимост, а в днешно време се превърна в реалност. Не мисля,че ЕС и като цяло Европа ще има толкова сигурно място в икономически и геополитически план, ако не поддържа толкова добри връзки със своите източни и южни съседи, под южни съседи имаме предвид средиземноморския регион. Съюзът на Средиземноморието беше създаден през 2008 г. като идея в Париж,  ние работим в 6 много важни за жителите в региона сектора: на бизнеса, околната среда, климатичните промени, образованието, създаване на работни места, в областта на научните изследвания. Това заяви Посланик Насер Кемал, генерален секретар на Съюза на Средиземноморието, бивш заместник-министър на външните работи на Египет, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"По-важното е, че се опитваме да усилим регионалната интеграция между нашите страни - членки и между нашите граждани", посочи още г-н Кемал. "Нито един от тези сектори на работа не е толкова сложен, но в някои сфери се движим по-добре, отколкото в други. Един пример за това са жените и младежите, в това отношение 43- те страни - членки съгласуваха план по отношение на овластяването на жените, на равенството на половете и на ролята на дамите в бизнеса и се споразумяхме за основните индикатори. Освен това Съюзът има механизъм за проверка и всяка една страна има правото да разгледа какво правят другите страни - членки и да се поучи от опита им. Работим върху наемането на жените, върху обучението им, искаме да ги свържем с нуждите на пазара, като организираме всеобхватни инициативи за достъп до работни места", каза още посланикът.

Неговото мнение е, че все още не е създадена свободна зона за търговия като ЕС, това е предизвикателството в момента на страните - членки.

По отношение на радикализацията на младите хора в региона, г-н Кемал каза, че според него тя е социално-икономически проблем, когато говорим за основните причини за предизвикателствата, с които се срещаме - и за миграцията, а в Европа - за проявите на популизъм, евроскептицизъм, които се наблюдават не тук в България, но в европейските страни, всичко това се дължи да един сегмент в обществото, които не са спечелили от  глобализацията и новата икономика. 

"Те са се облагодетелствали от социалните медии, имат способността да комуникират, но в икономическо и социално отношение те са оставени назад от движението на общността и те се изолират от радикални идеи, независимо дали те са популизъм, радикализация, екстремизъм, а наша отговорност като лидери, както  и на журналистите, е да отворим обществото за тях, да създадат възможности за професионално развитие. Радикализацията определено е риск, но това е нещо, с което можем да се справим", каза още посланик Насер Кемал.

В момента на създаването на Съюза на Средиземноморието в региона в разгара си са били две кризи - от една страна така наречената "Арабска пролет", а от друга -  финансовата криза от 2008 г., посочи в коментара за събитията от онова време г-н Кемал.

Гледайте целия разговор във видео материала.