Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Популизмът - радикалният враг на фундаменталните европейски принципи

Христо Панчугов, политолог, преподавател в НБУ, Светът е бизнес, 25.02.2019

21:00 | 25 февруари 2019
Обновен: 19:03 | 6 юни 2020
Христо Панчугов, политолог, преподавател в НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Заиграването с радикализма в Европа застрашава фундаментите на ЕС като върховенството на закона, коментира политологът Христо Панчугов, преподавател в НБУ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"В момента социологическите проучвания отбелязват, че може би 1/3-та от местата в следващия Европейски парламент ще бъдат заети от популистки формации. Това е страшно по две причини: все още не успяваме да намерим отговор на кризата и последвалите проблеми от поведението на този тип политическа класа. Втората страна на въпроса е, че се радикализира отношението срещу фундаменталните принципи в основата на ЕС".

Наблюдавайки поведението на големите политически партии през последните няколко години, може да се достигне до заключение, че като че ли се загуби идеологическата основа на тези политически формации, отбеляза Христо Панчугов. В последните няколко години се търсеше необходимото количество представителство в държавите членки, без да се прави разлика между партиите, посочи той.

"Консерваторите имат противоречива история по отношение на подбора на своите партньори. В този смисъл се изчерпи идеята за отстояване на конкретни ценности. В последните години десните партии не успяха да се справят с определени проблеми. Вместо радикалното популистко говорене да бъде преустановено, наблюдаваме политика на примирение с национализма", допълни преподавателят в НБУ.

Кризата с бежанците е показателен пример, уточни политологът. "Този проблем трябва да се реши солидарно. Италия е виден пример в това отношение също. Истинският проблем е свързан с това, че националните правителства не успяват да отговорят на гражданските проблеми. Затова популистките партии се възползват това: хвърлят вината върху ЕС. Разговорите за ЕС стават все по-технократски", посочи още той.

"Глобализацията намали изключително интензивността на взаимодействията между „различните“ хора и времето, в което това се случва. Трябва да спрем да говорим за индивидите като за различни хора и да започнем да говорим за гражданите. Радикалните формации в Европа намериха виновник в лицето на либерализма. Виктор Орбан предлага радикални решения в ситуация на криза. Това стои в основите на харизматичното лидерство".