Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

С пътна карта на спорните въпроси Гърция и Турция ще водят диалог и създават доверие

Николай Костов, журналист и анализатор, Светът е бизнес, 07.02.2019

22:00 | 7 февруари 2019
Николай Костов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Костов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Турция може да се определи като събитие, преминало под знака на символиката, то се състоя в деликатен и напрегнат момент за отношенията на двете страни. Преди Ципрас да посети Турция, Анкара обяви награда за 8-те турски военнослужещи, в размер на 5,5 млн. евро, за да могат те да бъдат върнати от Гърция, където получиха политическо убежище (след опита за преврат през 2016 г.). Те поискаха такова убежище и го получиха, за което има решение на гръцкия съд и Гърция използва това за да се мотивира отказа си да ги върне в Турция, (която иска да ги съди там). Това събитие постави в непредсказуемост посещението на гръцкия лидер. Това каза Николай Костов, журналист и анализатор, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев

Анализаторът определи визитата като положителна, доколкото и двете страни демонстрират воля за търсене на решения по линия на диалога.

"Въпреки всичко, отношенията и споровете между Гърция и Турция са изключително дълбоки и доста стари, в тях постоянно се нагнетява напрежение, което беше подсилено около миграционната вълна, след което последва опитът за преврат в Турция, както и други конфликти - двама гръцки граничари бяха задържани. Това привнесе напрежение. Имаше и блокиране на един сериозен конфликт, какъвто е кипърският, на който не можа да се намери решение". 

Общото заключение от разговорите е да се рестартира позитивният дневен ред в турско-гръцките отношения, след настъпилото влошаване.

"Двете страни започват диалог на ниво външни министерства и в рамките на този диалог ще се търсят възможности за приемане на мерки за доверие.  По време на посещението на Ципрас Ердоган предложи да се направи пътна карта, в която да се включат всички спорни въпроси и да се търси решението им в диалог от двете страни. Но турският президент не е пропуснал да обвърже проблема с турските военни с други проблеми, стоящи пред двете страни и най-вече с този, за мюфтиите, джамиите в Западна Тракия. Според гръцкия премиер този проблем засега няма как да се реши, той е на гръцки граждани, които са подвластни на законите на държавата". 

Гледайте целия разговор във видео материала.