Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Владислав Горанов: България отговаря на всички критерии за членство в еврозоната

Владислав Горанов, министър на финансите, Светът е бизнес, 29.01.2019

22:00 | 29 януари 2019
Обновен: 07:34 | 4 юни 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България изпълнява номинално всички Маастрихтски критерии за членство в еврозоната. Нашето разбиране е, че нивата на конвергенция, които досега сме постигнали, са аналогични на тези на държавите, които последно са се присъединили към еврозоната. Това каза Владислав Горанов, министър на финансите, в интервю за Николай Кръстев от 13-тата годишна среща между правителството и бизнеса, посветена на влизането на България в еврозоната, излъчено в предаването „Светът е бизнес“.

След приемането на България в еврозоната може да се очаква покачване на цените на продуктите у нас с плавни темпове, но то няма да бъде заради еврота, а заради увеличението на цената на труда и заплатите, отбеляза Горанов.

Увеличението на цените на продуктите в България се движи успоредно с конвергенцията на доходите. От въвеждането на еврото можем да очакваме еднократен инфлационен натиск в порядъка на 0,1 или 0,2%, какъвто е наблюдаван в последно присъединилите се към еврозоната държави. В този смисъл, не очакваме инфлация от въвеждането на еврото“.

Според министъра ефектът от въвеждането на еврото върху икономиката на България ще е основно положителен и той ще се отрази най-вече в няколко насоки - намаляване на цената на финансирането, намаляване на транзакционните разходи, увеличение на инвеститорското доверие към България. Горанов отбеляза, че в резултат на всичко това може да се очаква и ускорена реална конвергенция на доходите.

Според министъра еврозоната ще увеличи сигурността на българската финансова система.

Процесът на тясно сътрудничество с Европейската централна банка ще помогне на Българската народна банка и на Комисията за финансов надзор да увеличат и да подобрят стандартите за надзор. Пътят към еврото прави финасовата инфраструктура по-сигурна и по-надеждна, а не обратното“.

Вижте целия разговор във видео материала.