Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Редица професии в бъдещето ще са дехуманизирани от изкуствения интелект, смятат футуролозите

Мариана Тодорова, доктор по футурология и главен асистент в Института за изследване на обществата и знанието в БАН, председател на „Милениум проджект”- тинк танк, за България, Светът е бизнес, 21.01.2019

22:00 | 21 януари 2019
Мариана Тодорова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мариана Тодорова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Футурологията е не само е наука за бъдещето на света, а и науката, която работи върху моделите му за развитие. Тя се опитва да обяснява процесите в света на бъдещето. В бъдеще ние ще живеем в един все по-технологизиран свят. И това ще е така до момента, в който решим, че това ни дехуманизира и отдалечава от нашата човешка природа и решим да изберем друга посока. Но в следващите 20 до 50 години ние ще живеем в свях, доминиран от технологиите, в който ние ще ползваме от техните преимущества, но вероятно ще изпитаме и техните негативи. Такава е представата за нашия бъдещ свят, описана от  Мариана Тодорова, доктор по футурология и главен асистент в Института за изследване на обществата и знанието в БАН, председател на „Милениум проджект”-  тинк танк, за България, класиран на 6-то място в  света по иновативност и нови идеи, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Светът ще е и по-технологичен и по-технологизиран. Когато се опитваме да очертаем няколко големи трендове, идващи към нас от бъдещето в настоящето, можем да говорим в няколко посоки. Това със сигурност ще бъде изкуственият интелект, първоначално този, на който вече сме свидетели - ограничения или първичния, а в следващите 30 години ще се появи генералният, общият и супер изкуственият интелект, този, който ще е равностоен на нас или ще ни превъзхожда, това е виртуалната и смесена реалност, напредъкът в медицината, възможността ние да удължим неколокократно живота си и да вървим към безсмъртие", посочи Тодорова. 

Сред другите трендове на бъдещето футурологът посочи, че към нещата ще се прибави определението "умен", това е бъдещето на умните автомобили, умните градове. 

"Умните градове ще са управлявани от изкуствен интелект, който ще определя какви ще са фасадите на сградите. Те ще са изработени от 4D-принтер, а разликата от 3D-принтера и 4D-принтираните тъкани и материи е в това, че материята може да променя характеристиките си. Ако през лятото стената е бяла, за да не поема повече топлина, през зимата ще е черна, за да поема повече топлина. Ще се подава информация до хората, които сав домовете си, в офисите си, в сградата, за да се пести енергия, разбира се сградите ще са снабдени със соларни и вятърни панели", така че до голяма степен сградите ще са независими енергийно, технологии за рециклиране на боклука ще захранват електроцентралите", посочи Тодорова, а умният град ще е "една автономна, независима, самостоятелно функционираща единица, в която всичко функционира ефективно и максимално целесъобразно, ориентирана към екологията".

По повод мотивацията на учените да създават изкуствен интелект, Тодорова уточни, че има поне 3 вида изкуствен интелект.

"Ограниченият, тесният, първичният изкуствен интелект е ограничен в изпълнението на една, две, три задачи, според това, което му е зададено, но той няма съзнание. Има робот - лекар изкуствен интелект, който може да поставя диагнози за по-тривиални заболявания. В правната система също има изкуствен интелект за решаване на по-елементарни казуси. Такъв изкуствен интелект ще ни е личен асистент, ще извършва някои наши рутинни дейности, ще подава автобиография, когато кандидатстваме за работа, ще пазарува, ще търси в интернет пространството информацията, която ни интересува и ще я селектира според профила ни". 

Футурологът съобщи, че такъв тесен изкуствен интелект вече функционира - Google може да определи диагнозата биполярно разстройство според поведението на потребителя в мрежата, по търсенето. Дори някой да не знае, че има такъв психологически проблем,  Google и опериращите зад него знаят и могат не само да предупреждават, но и да подават насочваща информация за определен трафик на фармацевтичната индустрия.

"Въпреки че живеем в ерата на свръх информацията, хората се затварят все повече в определени теми, които ги интересуват, т.е. социалните медии в зависимост от нашия интерес ни заливат с определена информация и теми. Това доста ни лишава от критичното мислене, смятат футуролозите. Можем да кажем и за медиите, както и за социалните мрежи, които ползват изкуствен интелект за писане на тривиални информативни статии, в бъдеще учебното съдържание, поднесено от изкуствен интелект, ще дехуманизира някои професии като журналистика, медицина, те ще се изпълняват от тесен изкуствен интелект".

С оглед на пределната целесъобразност, в един момент ще се стигне до етап на вземане на решения от изкуствения интелект. А ние все повече отдаваме от нашата емоционалност и чувствителност и ги губим, понасяйки негативите на технологичното бъдеще,  добави към картината на света с изкуствен интелект Тодорова. Изкуственият интелект все повече ще лишава хората от тяхната критичност, която биха имали при личен подбор на информацията. 

Гледайте целия разговор във видео материала.