Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

При 1,5 % икономически ръст в Русия пенсионните фондове няма да се развиват

Борис Минц, руски предприемач и милиардер, Светът е бизнес, 10.01.2019

22:00 | 10 януари 2019
 Борис Минц. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борис Минц. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Навършиха се 30 години от началото на политическите и икономическите реформи в централна и Източна Европа. Реформите в Русия и разпадането на бившия СССР са ключови за трансформирането на цялото постсъветско пространство. По темата направи коментар един от най-близките сътрудници на първия руски премиер - реформатор от този период в Русия, Егор Гайдар. В предаването "Светът е бизнес" водещият Николай Кръстев разговаря с Борис Минц, руски предприемач и милиардер.

За направеното от Егор Гайдар за руската демокрация предприемачът каза:

"Егор направи за руската демокрация максимума от всички останали хора, които се опитаха да направят каквото и да е в онзи момент. Ако не говорим само за пазарната икономика и политическата система, то и ролята на президента Елцин е много голяма и сериозна. Ако говорим за икономиката, то буквално за 9 месеца се случи такава сериозна трансформация, каквато според мен е непреодолима днес. Тя не може да бъде върната обратно в миналото. В Русия има много критици в тази област, както вътре в страната, така и извън нея. Егор виждаше нещата много по-надалеч и много по-надълбоко. А когато хората стоят на една маса, те нямат усещане, че правят нещо голямо, участват в него и разбират своето място в тези процеси. Той добре знаеше какво прави, реално събра необходимия екип и направи реформите в Русия, като реализира такива фундаментални промени и мащабни неща както в икономиката, така и в политическата система. Създаде основата за демократичното местно самоуправление. Защото в демократична пазарна страна няма никаква независимост от пазарна реформа, без значение за каква става въпрос в цивилизационен план - Япония, Сингапур или Израел и Северноатлантическите държави - навсякъде има сериозно местно самоуправление".

Дали най-големия проблем на Русия днес е прекомерното централизиране на властта, Минц каза, че това управление е свързано с ефективността на използване на бюджетните средства на първо място.

"Бих откроил демотивацията на органите за местно самоуправление и ръководенето по правилен начин на стопанските въпроси и създаване на подходящи условия за развитие на бизнеса. Защото все пак регионалната власт трябва да работи за създаване на добри условия за живот на населението, а това директно е свързано със създаването на условия за правенето на бизнес. Когато хората  създават бизнес, а оттам и на работни места, гражданите ще имат възможност да получават стабилни заплати и нормални доходи за живота си". 

Минц е един от основните инициатори на процеса на създаване на пенсионната реформа в Русия, на създаването на пенсионните фондове и привеждането на единен фонд, както е прието навсякъде. За днешното състояние на частните пенсионни фондове той каза, че е свързано директно с ръста на икономиката и нейното развитие.

"Днес имаме 1,5%  ръст, тогава и всички социални проблеми, в това число и пенсионният сектор ще се развиват в доста сложна обстановка. Няма да стагнират, но практически няма и да имат  развитие. Всички опити да реформирате системата са неосмислени докрай в тази област, че не могат благодарение на някакъв нов модел на пенсионно осигуряване при слаба икономика да се решат тези проблеми. Никой никъде не го е направил".

Гледайте целия разговор във видео материала.