Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Руската агресия като заплаха за икономическото развитие на Украйна

Доц. Евген Магда, преподавател по политология в Политехническия университет "Игор Сикорски" в Киев и директор на център за световна политика, Светът е бизнес, 03.12.2018

22:00 | 3 декември 2018
Доц. Евген Магда, преподавател по политология в Политехническия университет "Игор Сикорски" в Киев и директор на център за световна политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Евген Магда, преподавател по политология в Политехническия университет "Игор Сикорски" в Киев и директор на център за световна политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Случилото се в Азовско море не е просто опасен инцидент. Това е акт на открита агресия от Русия, тъй като за пръв път от 2014 г. руски военни нападат украински, без да прикриват своите знамена и планове. Това каза доц. Евген Магда, преподавател по политология в Политехническия университет "Игор Сикорски" в Киев и директор на център за световна политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Русия иска да превърне Азовско море в свое вътрешно езеро, защото на азовския бряг са големите пристанища в украинските градове Мариупол и Бердянск. Това са ключови места за украинския внос и износ".

Русия се опитваше да отреже тези пристанища откъм сушата през 2014 г. Тогава тя не успя да го направи. Когато беше изграден Керченският мост, Русия ограничи размерите на корабите, които могат да влизат в Азовско море. Чрез това Москва създава изкуствени препятствия за движения на стоки с кораби, обясни Магда.

Русия се опитва да ограничи експортните възможности на Украйна. Това е хибридната война, коментира той.

"Война се води не за територия, а за съзнанието, икономиката на страната и възможностите. Кремъл се опитва да подчини Украйна. Сегашната ситуация създава заплаха за цяла Европа".

Той коментира и военната агресия на Русия спрямо Украйна от 2014 г.

"Хибридната война живее в Украйна, защото в страната умират хора. От 2014 г. са загинали над 10 хил. души, показват данни на ООН. Това са огромни загуби за страна, която до 2014 г. се развиваше мирно и нямаше конфликти с никого".

Други европейски войни се намират в състояние на хибридна агресия, където Русия влияе лошо на съзнателността на хората, на дневния ред и се намесва в изборите, допълни гостът.

Вижте целия разговор във видео материала.