Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Автомобилната индустрия вероятно вече носи около 10% от БВП на България

Любо Станиславов, Аутомотив клъстер, Светът е бизнес, 22.11.2018

21:00 | 22 ноември 2018
Любо Станиславов, Аутомотив клъстер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любо Станиславов, Аутомотив клъстер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При направено изследване в края на 2017 г. и началото на 2018 г. се оказа, че автомобилната индустрия в България носи дял от около 5% от БВП на страната. Към момента се прави ново проучване, резултатите от него ще станат ясни през януари 2019 г. Факт е, че автомобилният сектор у нас се развива сериозно, вероятно е той да представлява вече около 10% от БВП. Това каза Любо Станиславов, Аутомотив клъстер, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Можем да кажем, че България започва много бързо да скъсява дистанцията си с държавите от Източна Европа. В страни като Полша, Чехия и Унгария вече има насищане. Новите инвестиции не се случват толкова лесно, безработицата е твърде ниска там, в абсолютно нездравословни нива. Изчерпването на човешкия потенциал кара компаниите да се обърнат към региона на Югоизточна Европа. Въпросът е дали България има възможностите да отбележи най-бърз темп на развитие в него и да вземе най-много от насочения интерес“.

Привличането на производител на автомобили е една много важна задача, отбеляза Станиславов. Втората цел е позиционирането на България като място, където новите, революционни технологии, могат да се развиват, добави той.

„Засега все още у нас няма голям проект за производство на батерии за електромобили. Надеждите са такъв да се появи през 2019 г. Нуждата от батерии ще бъде значителна в следващите 5-6 години, а самите те ще са около 50% от цената на автомобила“.

Другата посока на автомобилната индустрия – автономните автомобили – е още по-интересна и по-подходяща за България, смята гостът. Самата технология има 5 нива, а в момента целта е да се предложи автомобил от 4-то ниво, при което той вече може да извършва всяко едно пътуване изцяло самостоятелно без водачът да участва в него, уточни Станиславов. Той добави, че при следващото, 5-то ниво, автомобилът изобщо няма да има средства за управление.

„Всичко това звучи като научна фантастика, а компаниите си представят, че то ще се случи в период от между 10 и 15 години. В България има много софтуерни инженери. Това ще бъде една от най-перспективните професии. Една от целите е в следващите години да има 5 хил. инженери, работещи по тази технология. Това ще направи България част от водещите страни в света, що се касае до автономната технология“.

Гледайте видео материал с целия разговор.