Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Създаването на обща европейска армия е невъзможно извън рамките на НАТО

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, Светът е бизнес, 09.11.2018

21:00 | 9 ноември 2018
Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наближават изборите за европейски парламент и именно това е периодът на предефиниране на бъдещето на Европейския съюз (ЕС). Те се оказаха и повод и за думите на френския президент Еманюел Макрон, че Европа трябва бързо да създаде собствена армия, която да я пази от Русия, Китай и САЩ. Създаването на подобна армия обаче би нарушило договора от Вашингтон с НАТО и практически е невъзможно извън рамките на Алианса. Това каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Трябва да има дебат и ясно решение за отбраната на Европа в рамките на НАТО. Общата европейска армия не може да бъде извън него поради причината, че вече има постигнато съгласие, че ЕС ще работи за европейска идентичност в сектора на отбраната в рамките на Алианса. Европа трябва да реши как да засили отбранителните си способности и как да бъдат използвани те по въпроси, по които НАТО няма решение“.

Според Шаламанов в оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег с Русия има няколко проблемни момента. Гостът посочи, че подписването на подобно споразумение е целяло основно сигурността на Европа, тъй като така се е избегнала дестабилизацията в сферата на сигурността, защото противодействието срещу тези ракети е много трудно.

„На този етап има три основни момента. Първият от тях е, че вече има разбиране, че клаузите на договора са нарушавани от Русия. Проблем е обаче, че такива оръжия вече има не само в САЩ и Русия, а и в много други страни. Въпросът всъщност трябва да бъде адресиран глобално. Русия има претенции да е водеща сила във военните въпроси. Така тя има възможността да работи по разширяването на това споразумение, вместо да го нарушава“.

По повод на оттеглянето на САЩ и от Иранското ядрено споразумение Шаламанов смята, че Иран наистина е източник на рискове, които не могат да бъдат преодолени само по пътя на дипломацията. Според него позицията на Европа по този въпрос трябва да се промени.

„Европейските правителства нямат усещането за своята отговорност и предпочитат да залагат на ползи като икономическо сътрудничество и достъп до пазарите. Време е ЕС, в консултация със САЩ и Канада, да узрее по въпросите за сигурността“.

Вижте целия разговор във видео материала.