Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Социалните придобивки-основен инструмент за привличане на кадри

Димитър Димитров, гл.изп.д-р на Дижитал Лайтс, и и Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ, Светът е бизнес, 02.11.2018

21:00 | 2 ноември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Придобивките днес са един от основните инструменти за привличане на таланти в компаниите, твърди Димитър Димитров, гл.изп.д-р на Дижитал Лайтс, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Щастието е на първо място за служителите. Даже вече се назначават мениджъри по щастието. Това не е случайно и не е управленческа ексцентричност. Парите са важен мотиватор, но за основните изпълнителски задачи. Хората искат да имат вътрешна убеденост в призванието си, това повече ги удовлетворява, коментира Детелина Смилковавицепрезидент на ВУЗФ.

Факторът пари няма как да бъде изключен, добавя Димитър Димитров. "Парите са енергия, която можем да използваме за определени цели. Приоритетите са, че човек трябва да вижда връзка между работата и усилията и заплатата и бонусите", пояснява той.

"Придобивките са няколко типа. Едните са свързани със здравето на хората – допълнителни здравни осигурявания например. Не просто средства за здраве, а и оформяне на здравна култура. Важно е определянето на почивните дни – колко е гъвкаво работното време, колко дни може да се работи от вкъщи".

От допълнителното пенсионно осигуряване има ползи, но отново трябва да се разгледа конкретно за компанията кое е ценно, отбелязва Димитър Димитров. Често по оперативни и финансови причини компаниите предоставят фиксиран пакет от придобивки, но той е индивидуален за всеки човек, посочва той.

"Придобивките в днешно време са един от основните инструменти за привличане на таланти в компаниите. Бих класифицирал пакетите от придобивки на три типа. В стартъп пакетите основният фокус пада върху възнаграждението, знанието и гъвкавостта. Вторият тип е възнаграждението, но наред с това се включват застраховка, паркинг, транспорт. Третият пакет е още по-комплексен, но не гарантира, че хората ще го оценят. Придобивките първоначално се структурират на дигитално ниво и на месечна база. Те носят ефективност, комуникация и креативност".

Събитието „Scale up you career” ще е трибуна за даване на практически съвети за кариерно развитие, планиране на подходяща професии за различни таргет групи, както и предложения за работа, съобщава Детелина Смилкова по повод въпросното мероприятие.

Повече по темата гледайте във видео материала.