Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Основата на европейската интеграция е мирът

Стефан Тафров, дипломат и бивш постоянен председател на България в ООН, Светът е бизнес, 09.10.2018

21:00 | 9 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основата на европейската интеграция е мирът, заяви Стефан Тафровдипломат и бивш постоянен председател на България в ООН, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По темата за гласуването на процедурата срещу Унгария до лишаване на унгарците на право на глас заради политиките на Виктор Орбан гостът коментира, че Виктор Орбан се корумпира. "Почти 1/3 от еропейските фондове, които се отпускат на Унгария, се „утрояват“ от приближени до него. Когато нямаш необходимите морални устои, се случва това, което се случи Орбан. Няма да се стигне до отнемане правото на глас на Унгария. Мен ме интересуват реакциите на нашите евродепутати, които са изключително тревожни. Петима депутати от ГЕРБ подкрепиха Орбан, от БСП - само Сергей Станишев, от останалите един гласува в подкрепа на Орбан, а двама изобщо не благоволиха да участват в гласуването. Това поставя страната ни в периферията на Европа в момент, в който години наред се опитваме да се присъединим към Шенгенското споразумение. Това усилва негативните нагласи към България, които проличаха трагичното убийство на русенската журналистка. Всички световни медии констатираха, че отново е убита журналистка в България, без да са наясно. Това е тяхната реакция", допълни Стефан Тафров.

"Демократична България бяхме единствената политическа сила, кото реагира на този начин на гласуване на нашите евродепутати, защото освен практическите съображения такова поведение има и ценностно измерение, а то е присъдединяване към антиевропейски сили, близки до своето поведение към диктаторския режим на Путин. Това подозрение към ГЕРБ и БСП се засилва и се дължи на факта, че Борисов и Нинова не желаят да си развалят отношенията с Путин. Превръщаме се в податлива на руското влияние страна".

Ценностно Тръмп и Путин са много близки като манталитет заради популизма и намесата на Русия в американския политически живот, съобщи Тафров. Има и други примери за възход на популизма, разбира се, поясни още той.

"След края на Студената война изведнъж либералната демокрация се успокои и се забрави факта, че демокрацията е всекидневна битка, която трябва непрекъснато да се подобрява. По време на Студената война противоборството между Запада и съветската опасност нямаше възможността да се подобрява либералната демокрация. Когато комунизмът рухна, те не бяха готови с нов модел и се успокоиха твърде дълго. Това според мен в най-общ план е основната причина за възхода на популизма. Започнаха проблемите от всякакъв характер, например икономически като кризата от 2008, както и повишената мобилност на хората в този все по-свързан свят, което доведе до емигрантски натиск върху развитите страни. Това само по себе си способства съществуването на популизма".

Колкото идват повече поколения, които нямат спомен дори от следвоенните години, толкова по-малко ще се осъзнават постиженията на ЕС и европейската интеграция, спомена Стефан Тафров. "Основата, сърцевината на европейската интеграция е мирът. На Балканите някак не сме осъзнали ценността на случилото се историческо помирение между България и Гърция, например, сходно на това между Франция и Германия", посочи гостът.

Популизмът е по-опасен във възстановените демокрации като нашите бивши комунистически страни, където обществата са по-незрели в сравнение с обществата на Запад, които по-дълго са живели като демократични, разкри Стефан Тафров.

Излизането на Великобритания от ЕС се посреща с нарастващ страх от британците, констатира дипломатът. "Към този момент правителството на Тереза Мей няма мнозинство, за да прокара каквато и да е сделка в парламента. Брекзит без споразумение ще бъде лошо решение и за двете страни. Търговските отношения също няма да останат безпроблемни и гладки. Продължавам да съм обезпокоен за съдбата на българите там. Ирландската граница е важен и труден въпрос. Тереза Мей няма да направи отстъпка на евроскептиците в партията по отношение на статута на европейските граждани във Великобритания, за да може да вземе подкрепата им заради ирландската граница. Възниква опасност за неквалифицираните българи и е време партиите и правителството ни да постигнат национален консенсус, че това е приоритетът на България по отношение на Брекзит", обобщи Стефан Тафров.