Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политиката на България трябва да допринася за целостта на ЕС

Симеон Сакскобурготски, бивш министър-председател на България, Светът е бизнес, 27.09.2018

22:00 | 27 септември 2018
Симеон Сакскобурготски, бивш министър-председател на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Симеон Сакскобурготски, бивш министър-председател на България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз (ЕС) е най-добрата гаранция за положителното развитие на Балканите. Политиката на България трябва да е съобразена с членството ѝ в него, да насърчава и допринася с всички усилия за неговата цялост. Това каза Симеон Сакскобурготски, бивш министър-председател на България, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„ЕС е най-добрата гаранция, с която трябва да се съобразяваме на всяка цена. Усилията трябва да са насочени към консолидацията на този Съюз. Притеснителни за неговата цялост са популистките послания. Действията на страните членки на ЕС трябва да са разумни и по-дългосрочни“.

Според Сакскобурготски отношенията между България и Македония не бива да бъдат изопачавани.

„Двете страни са съседки и се изисква те да имат добри отношения. Необходим е диалог, а присъединяването на Македония към ЕС ще има изключително позитивни резултати. Всяка страна преценява сама за себе си, но ако Скопие пожелае, то България може да помогне за интеграцията на страната в ЕС“.

Сакскобурготски посочи още, ситуацията в региона на Западните Балкани и размяната на територии не е стъпка в добра насока.

Решението за по-добро бъдеще на Балканите той вижда именно в ЕС.

Вижте целия разговор във видео материала.