Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

От консолидацията на банковия сектор очакваме по-здрава банкова система

Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, Светът е бизнес, 27.09.2018

21:00 | 27 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От консолидацията на банковия сектор, от процеса на сливания и поглъщания очакваме по-здрава банкова система, коментира Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

От банковия надзор и управителния съвет на Централна банка е одобрена сделката по сливането на ДСК със Сосиете Женерал Експресбанк. При сливания по-голямата банка консолидира операциите. Някои типично банкови услуги обаче страдат. За клиентите във всеки случай е по-добре.Тези промени се очакваха от периода на стрес тестовете преди 2 години. Беше добре 4-5 от банките да се слеят с други, заяви Красен Станчев.

"Процесът по сливане на банки се дължи на разрастването на пазара и освобождаването на сделките. Втората причина е разширяването на ЕС с интеграцията на българската и другите икономики в рамките на съюза. Технологиите също са важни. Влияние за преминаването на една банка към друга оказва и натискът на некласически банки, като например интернет банки или кредитни сдружения. Можем да очакваме и други сливания".

Развитието на банковия сектор е добро. Кредитът и разходите по обслужването му намаляват. Наблюдаваме, че печалбите са добри и са със сравнително еднакъв ръст на всички етажи в банковата система, категоричен е гостът.

Красен Станчев разкрива, че за ДСК се знае, че винаги, включително и през годините 1995-1997, е била един от основните стълбове на банковата система в България и е спасявала дори от кризисни ситуации като случая с КТБ. Другото, което знаем, е, че ДСК запази доверието в клиентите си.

"Процесът по сливанията и поглъщанията ще продължава и ще засяга по-малките банки, които не могат да издържат на конкуренцията. Препоръките към тях от Централна банка са да подобрят своите активи и позиции. Това става по-лесно, когато се присъединиш към друга банка".

Ние дължим сегашното стабилно състояние на пазара на ипотечни кредити, конкурентността, спадането на лихвите от 18% до, грубо казано, 4% в последните години на доброто поведение на ДСК, обобщава икономистът.