Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Референдумът в Македония няма да реши въпроса с името правно и политически

Димитър Бечев, изследовател в неправителствената организация Вашингтонски атлантически съвет - САЩ, Светът е бизнес, 19.09.2018

22:00 | 19 септември 2018
 Димитър Бечев, изследовател в неправителствената организация Вашингтонски атлантически съвет, САЩ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Бечев, изследовател в неправителствената организация Вашингтонски атлантически съвет, САЩ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Референдумът за името на Македония на 30 септември ще бъде тест за премиера Заев, тъй като той е доста сериозен политически риск. Това каза Димитър Бечев, изследовател в неправителствената организация Вашингтонски атлантически съвет - САЩ, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев. Преди излизането на българското издание на книгата му за руското влияние на Балканите "Rival Power Rassia in Southeast Europe", Бечев коментира редица регионални въпроси.

„Има опасност референдумът да бъде неуспешен заради недостатъчна избирателна активност. Но основната битка ще е в Събранието на Република Македония. Тъй като референдумът има чисто консултативна роля и промяната в конституцията трябва да мине през 2/3 мнозинство от народните представители. Референдумът може да повлияе и в една или друга посока, но той няма да реши въпроса чисто правно и политически“.

Той посочи, че ВМРО-ДПМНЕ води сериозна кампания за бойкотиране на този референдум.

„Но от друга страна да не забравяме, че и социалдемократите имат своя ресурс – видяхме това на последните общински избори, където те успяха да спечелят много солидна победа“.

Според него в Македония има някои константни величини.

„Едната е, че който владее положението и който е на власт, разполага с административен и икономически ресурс да мобилизира избиратели по места. Така че това ще бъде една надпревара на сили и ще видим кой ще надделее“.

Бечев добави, че македонският закон за референдумите поставя сравнително висок праг за валидност на такъв плебисцит.

„И тук е заложен капанът. Но Заев има някакъв шанс поне с минимален процент да мине прага и да успее да извоюва този политически аргумент“.

Каква е ролята на Русия в гръцко-македонския спор? Вижте във видеото.