Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ЕС може да не се съобрази с американските санкции за "Северен поток 2"

Мартин Владимиров, енергиен експерт, Светът е бизнес, 24.08.2018

21:00 | 24 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ не са в позиция да противодействат на проекта "Северен поток 2". Но пред европейските компании, които участват в него като финансиращи институции стои дилема: ако се съобразят с Америка ще изгубят руския пазар. Ако не се съгласят, има риск да загубят достъп до американската финансова система, голяма част от петролните компании имат бизнес в САЩ и голяма част от техните транзакции са свързани с долари.Това каза Мартин Владимиров, енергиен експерт в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков и допълни, че ЕС може да не се съобрази с тези санкции.

"Не случайно в момента върви голямо лобиране от страна на европейските петролни компании във Вашингтон за изключения за някои енергийни проекти от това законодателство за подобряване на енергийната сигурност на Европа. Решението е в ЕК. За Меркел би било изгодно едно неутрално решение на ЕК, при което проектът противоречи от правни съображения на европейското право.  Големите концерни в Германия, които използват природен газ, настояват проектът „Северен проект 2“ да се осъществи, докато Ангела Меркел все още иска да спаси Украйна от по-силна руска намеса, включително и военна". 

Разширението на транзитния тръбопровод за Турция, коментира още гостът с оглед на ползата му за България:

"Открит в началото на месеца, става дума за проект, който облагодетелства най-вече "Газпром", защото ще улесни транзитирането на по-големи количества газ към Турция. Проектът беше стартиран светкавично през 2016 година, когато Русия изпитваше трудности за доставката на газ за Турция в зимните месеци. Друг е въпросът дали "Турски поток 2" ще мине през България и дали ще се осъществи като експортна тръба или ще остане само на територията на Турция".

Виждаме, че българското правителство бърза да създаде впечатление, каза още гостът, че това е атрактивната дестинация за новите количества газ, то пусна процедури за тестване на пазарното търсене на газ, така България се опитва да се представи като идеалната дестинация за транзитиране на газ по пътя на "Южен поток". Никой не отговаря, каза още експертът, кой ще инвестира в този проект, нито кой ще консумира този газ, след като потреблението се свива.

За проекта "АЕЦ Белене" Владимиров каза:

"Такива проекти се използват за завладяване на ключови институции и отклоняване на публични средства към частни интереси, като крайната цел не  е построяването на централата, а поддържането на един механизъм за висока корупция. Всички изчисления показват, че нямаме нужда от ядрена централа".

Целият регион, и България също, се ориентира към сферата на услугите, а не към тежката промишленост, която консумира много електроенергия, каза още гостът. Решенията в сектора днес имат ефект за следващите няколко десетилетия, трябва да имаме рамка, защото иначе харчим милиарди левове, които могат да отидат за по-важни цели.

Целия разговор гледайте във видеото.