Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Търговските проблеми на САЩ не са тарифни, а регулаторни

Лъчезар Богданов, икономически анализатор в Industry Watch, В развитие, 26.07.2018

21:00 | 26 юли 2018
Лъчезар Богданов, икономически анализатор в Industry Watch, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Лъчезар Богданов, икономически анализатор в Industry Watch, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Споразумението между американския президент Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер за прекратяване на налагането на мита и тарифни ограничения по време на преговорите с Европейския съюз (ЕС), за увеличаване на европейския внос на соя от САЩ и преразглеждането на митата на стоманата и алуминия, наложени от Тръмп,  показва, че трябва да се търсят взаимни решения и да има преговори. Изглежда нарастването на ограниченията на световната търговия, които предимно са свързани с регулаторни рамки, а не с тарифни, сериозно притесняват американския президент. От съществено значение за него е и промяната на профила на произвежданите стоки и нуждата от специализация на производството, до които доведе глобализацията на търговията. Това каза Лъчезар Богданов, икономически анализатор в Industry Watch, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Богданов ще бъде трудно да се постигне цялостно споразумение между ЕС и САЩ.

„Проблемите на САЩ не са свързани с митата, а с регулациите. Ще има трудности за постигане на споразумение, защото сферите, в които САЩ имат предимства, са все силно регулирани от ЕС. Ако се достигне до евентуални отмени на регулациите, то това ще доведе до вътрешнополитически въпроси в ЕС. Все пак той е един общ пазар, но всяка една страна членка защитава собствените си интереси“.

Богданов посочи, че решението на проблема на САЩ с търговския дефицит също е трудно изпълнимо, докато САЩ са своеобразните издатели на световната резервна валута.

„Целият свят или голяма част от него инвестира в доларови активи, т.е. спестява в долари, праща инвестиции в САЩ или в активи, търгувани там. Този поток позволява на американските потребители да внасят и купуват повече стоки, отколкото изнасят. Този монетарен дисбаланс няма как да бъде разрешен. Решението на това САЩ да няма търговски дефицит със света е светът да спре да инвестира в долари. Това пък ще доведе до разрушаване на стойността на американската валута, а стоките за американците ще стават все по-скъпи“.

Според госта достигането до споразумения и краят на едностранното налагане на мита, последвано от съответни ответни тарифи, са от съществено значение за световната търговия и правилното ѝ протичане.

„Глобалната търговия трябва да се случва при правила еднакви и устойчиви за всички. Основите на глобализацията винаги са били свобода и честна конкуренция“.

Повече вижте във видеото.