Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Безпокойството на Европа за мигрантите не е оправдано

Даниел Лошак, почетен професор по публично право в университета Пари-Нантер в Париж, Светът е бизнес, 27.06.2018

22:00 | 27 юни 2018
Даниел Лошак, почетен професор по публично право в университета Пари-Нантер в Париж, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Даниел Лошак, почетен професор по публично право в университета Пари-Нантер в Париж, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има една колективна отговорност на политическата класа и правителствата в Европа, които претендират, че Европа е в опасност по отношение на мигрантите. Това безпокойство не е основателно, защото ако се погледне броя на мигрантите, то ще се констатира, че Европа по никакъв начин не е обградена от мигранти. Още повече, че като цяло броят им силно намалява в сравнение на предишни години. Това каза Даниел Лошак, почетен професор по публично право в университета Пари-Нантер в Париж, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Забелязва се процес на недоверие по отношение на емигрантите като цяло. Вече не става въпрос само за икономическа емиграция, която беше отхвърлена, но също голямо недоверие се чувства по отношение на семейната емиграция, студентите бяха заподозрени, че са фалшиви, бежанците също.

Идентичността на Европа по никакъв начин не е поставена под въпрос от идването на бежанци, посочи още Лошак. Поставя се по-скоро въпроса за големия поток от бежанци, който страните нямат възможност да приемат, но все пак то е субективно.

Цялата европейска политика, която се води, се опитва да задържи бежанците настрани. Легалният път всъщност се оказва забранен. Като начало има задължение за получаване на виза. Твърде малко визи могат да бъдат издадени, а някои държави нямат западни консулства. Получаването на виза става почти невъзможно. Легалният път реално е затворен за бежанците.

Трябва да се подчертае и елементът на екстернализацията – сключването на договори с трети страни или страни, които граничат със Средиземноморския регион, за да задържат мигрантите в трети страни, посочи още Лошак. Притеснително е, че договори са сключени също и със страни като Либия и Етиопия, а това са страни, на които не може да се разчита. Тези договорености се оказват опасни. Европа започва да зависи от тези държави. Именно това принуждава Европа да поддържа режими, които са далеч от това да бъдат демократични, каза още тя.

Лошак отчете като грешка присъединяването на ЕС към „Женевската конвенция“. Тя посочи като обезпокояваща сумата, която се отпуска на Турция, за да задържи мигрантите и допълни, че Турция всъщност не е сигурна страна поради режима там и фактът, че тя връща мигранти в страните, от които са дошли – нещо, което нарушава „Женевската конвенция“. Това се предопределя от факта, Турция всъщност е ратифицирала само частта за европейските мигранти, което на практика ѝ дава правото да постъпва по всякакви начини с останалите мигранти, включително именно да ги връща към страната, от която идват. Отделно всички усилия на ЕС, които към момента са насочени към екстернализация на мигранти, са опит да се заобиколи „Женевската конвенция“, каза още Лошак.

Бежанският феномен идва от нашите общества. Има омагьосан кръг, защото правителствата казват, че общественото мнение не иска мигранти и е необходима ограничителна политика за справяне с проблема. Тази реакция е точно обратната на тази, която би трябвало да съществува. Общественото мнение е много чувствително към речите на лидерите си, така че ако мигрантите не са представени като риск и това са обясни на обществото, то би могло да разбере, че те не са.

Вижте във видео материала целия разговор.