Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Президентът и премиерът на Чехия са прагматично ориентирани в политиката

Веселин Вачков, директор на водещото чешко издание Лидове новини, Светът е бизнес, 26.06.2018

22:00 | 26 юни 2018
Веселин Вачков, директор на водещото чешко издание Лидове новини. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Веселин Вачков, директор на водещото чешко издание Лидове новини. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Президентът на Чехия Милош Земан и премиерът Андрей Бабиш са прагматично ориентирани в политиката и се различават дори по външнополитическата си ориентация. Това каза директорът на водещото чешко издание „Лидове новини“ Веселин Вачков в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев. Утре се очаква новото правителство на Чехия да бъде подкрепено в парламента.

„Милош Земан и Андрей Бабиш са напълно прагматично ориентирани в политиката. Особено за Бабиш, той не е идеолог. За него добрите отношения със Земан бяха необходимо условие, за да бъде номиниран като премиер“.

Те дори се различават по външнополитическа ориентация. Сходни са мненията им по отношение на миграцията. В Чехия съществува консенсус, че мигранти не би трябвало да бъдат приемани в страните от Централна Европа. Но по отношение на Русия и Китай, които са много обичани от Земан, Бабиш не споделя това, а иска да бъде добре приеман от ЕС, коментира Вачков.

Кой всъщност е Андрей Бабиш?

„Той е вторият най-богат чех, след Петр Келнер. Бабиш създаде едно движение, което най-неочаквано за половин година завърши на предишните избори на второ място, влезе в правителството. Оттам започнаха критиките към него, най-вече заради конфликт на интереси, защото той е собственик на една огромна бизнес империя в химическата и хранително-вкусовата промишленост. Освен това непосредствено преди да влезе в политиката той купи една от най-големите медийни групи в Чехия, след това бе принуден цялата си собственост, всичките си фирми да прехвърли в тръст, който номинално не управлява. Той има много неприятели в чешката политическа сцена. Бабиш зае едно пространство, което преди беше на традиционните партии, които към днешно време са опозиционни и с много ниски преференции“.

Мигрантската криза е основна тема на дискусии в ЕС.

„Чехия поне засега е солидарна с останалите държави от Вишеградската група. Показателен пример беше, че Чехия не изпрати никого на последната среща в Брюксел. Основният проблем са тъй наречените квоти, които Чехия категорично отхвърля. Съществува обществен консенсус, че под формата на квоти тук не би трябвало да бъдат изпращани мигранти“.

По думите на експерта се спекулира с изказвания и предположения за възобновяване на руски проекти за енергетика в Чехия.

„Чехия има две атомни електроцентрали. Има проекти за разширяване и на двете. Съществуват известни опасения, че може да се стигне и до руско участие, защото, както в България, така и тук това са централи, построени с руски материали.

Донякъде тези спекулации се подсилват и от факта, че проруският президент Милош Земан е много близък до „ЧЕЗ“ и, че се опитва да повлияе на неговите решения. Засега нищо такова не се е случило и всичко е в сферата на опасенията“.