Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Новата европейска директива за авторското право крие реална заплаха от цензура

Aдв. Емил Георгиев, цифрови права, Светът е бизнес, 22.06.2018

21:00 | 22 юни 2018
Aдв. Емил Георгиев, цифрови права. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Aдв. Емил Георгиев, цифрови права. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новата европейска директива за авторското право крие голяма и реална заплаха от цензура. Това каза специалистът по цифрови права адв. Емил Георгиев в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Чл. 13 е по-проблемният в директивата и предвижда филтриране. Идеята му е да предотврати големите платформи като Goolge, Facebook, YouTube и др. да сключват лицензионни споразумения с правоносителските организации, на които да плащат такива отчисления, така че потребителите на въпросните платформи да могат да споделят съдържание, както правят в момента, и всички да са доволни, коментира експертът.

„При положение обаче, че не се стигне до такива споразумения между платформите и правоносителските организации, според член 13 платформите трябва да предвидят филтрови механизми, които да филтрират съдържанието. Тоест всеки път, когато искаме да си споделим снимка в Instagram, Facebook или където и да било другаде, някакъв контролен механизъм, управляван от алгоритми, ще трябва да преценява дали това съдържание е наше или е на трета страна. Дали няма права върху нея и дали те са уредени“.

Правоносителските организации искат това да бъде задължително, а не на доброволен принцип, както е при YouTube.

„Моето голямо опасение е, че голяма част от евродепутатите не разбират за какво стават въпрос./.../ В „Политико“ излезе репортаж, че половината буквално не знаят какво са подкрепили“.

От друга страна има много силен лобистки натиск, добави адв. Георгиев.

„Гласуван е мандат за т. нар. институционални преговори – между Европейския парламент, Европейския Съвет и Европейската комисия. /.../ Много от евродепутатите са на мнение, че на следващото пленарно заседание, което ще бъде на 4-5 или 6 юли в Страсбург, те ще атакуват взетото решение в правната комисия. За това им трябват само 78 подписа, които бързо и лесно ще се съберат. Ако получат допълнително мнозинство, те ще убият това директивно предложение в зародиш, преди да е стигнало до триалога. Дали ще имат тази възможност, или не, ние не знаем“.

След 1 месец има реален шанс разумните евродепутати да гласуват „против“.

„И ако това не се случи, към края на годината или началото на следващата, за когато се предвижда последното гласуване по въпроса, в ЕП да се е изградила едно мнозинство, ръководещо се от здравия разум. То да каже, че не е необходимо за защитата на авторските права да се пристъпва към толкова несъразмерни мерки – филтриране на информация в интернет, преди дори тя да е качена“.

Целия коментар вижте във видеото.